null Lakossági bejelentés alapján függesztették fel több pizzéria működését Bács-Kiskun megyében

Lakossági bejelentés alapján függesztették fel több pizzéria működését Bács-Kiskun megyében

2012. augusztus 23, csütörtök

Lakossági bejelentés alapján az elmúlt napokban négy pizzéria működésének felfüggesztéséről is rendelkezett a területileg illetékes élelmiszer-biztosági hatóság Bács-Kiskun megyében.

Az egyik pizzériában (Tompa) – a nem megfelelő élelmiszerbiztonsági körülmények miatt – a hatóság még májusban felfüggesztette az ételkészítést, valamint az étel és ital kiszolgálást, és az üzemelés megkezdését a hatósági hozzájárulás ismételt megszerzéséhez kötötte. Az üzemeltető az ismételt hozzájárulásért nem jelentkezett, azonban augusztus elején lakossági panaszbejelentés érkezett arról, hogy a pizzéria működik. A soron kívül elvégzett ellenőrzés az eredeti hibák fennállását és az érvényes határozat megsértését állapította meg, emiatt újból felfüggesztésre került a pizzéria tevékenysége. Emellett az üzemeltető többszázezer forintos élelmiszerlánc felügyeleti bírság megfizetésének néz elébe.

A másik három (egy kiskunmajsai, és két kiskunhalasi) pizzéria szabálytalan tevékenységéről is lakossági bejelentés érkezett a hatóságokhoz. Az azonos tulajdonoshoz köthető kft-k által üzemeltetett pizzériákat a rendőrség koordinálásával egyidejűleg ellenőrizték a hatóságok és a közüzemi szolgáltatók. Utóbbiak, a helyszínen tapasztalt szabálytalanságok miatt, az elektromos-áram, víz és gáz-szolgáltatás azonnali megszüntetése, lekötése mellett döntöttek. A közművek lezárásával az alapvető, élelmiszerbiztonsági szempontból fontos üzemeltetési feltételek megszűntek, így az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság a pizzériák működését – a feltételek megteremtéséig – azonnali hatállyal megtiltotta.

A lakosság és a hatóság hatékony együttműködését bizonyítja, hogy valamennyi eset felderítésére közérdekű bejelentés alapján került sor. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a hasonló esetek eredményes felkutatása érdekében indította el zöldszámát (06-80/a nébih, azaz 06-08/263-244), melyre a jövőben is várjuk a közérdekű bejelentéseket.
 

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >