null Közzétette a hamisított alkoholos italok címkéit a cseh Egészségügyi Minisztérium

Közzétette a hamisított alkoholos italok címkéit a cseh Egészségügyi Minisztérium

2012. szeptember 18, kedd

A cseh hatóság az élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül tájékoztatta a tagországokat, hogy ismeretlen eredetű, mérgező metil-alkoholt tartalmazó szeszes italok kerültek kereskedelmi forgalomba. A metil-alkohollal hamisított szeszes italok már több halálesetet és megbetegedést is okoztak Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában. Jelenleg nincs arra vonatkozó információ, amely szerint Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból, azonban – az elővigyázatosság elvét követve – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elrendeli a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai útján ezen termékek fokozottabb ellenőrzését.

Csehország területén intenzív hatósági ellenőrzés folyik, több hatóság közreműködésével. Ideiglenes vészhelyzeti bizottságot állítottak fel az Egészségügyi Minisztériumban és helyi szinten is. Az eddigi beszámolók alapján 19 haláleset történt és 36 személy került kórházba. A veszélyes alkohol forrását még nem erősítették meg, de a rendőrségi kivizsgálás jelentős előrehaladásáról számoltak be. A legfrissebb információk szerint a cseh Egészségügyi Minisztérium közölt egy listát a hamisított alkoholos italok címkéiről, amely honlapjukon elérhető:
http://www.mzcr.cz/dokumenty/etikety_6769_1.html

A legális körülmények között előállított, és forgalomba hozott szeszes italokra szigorú szakmai előírások érvényesek, így a legális hazai forgalomban kapható, a vonatkozó előírásoknak mindenben megfelelő szeszes italok metanol mérgezést nem okozhatnak. Illegális eredetű, szándékosan hamisított, továbbá házilag, szakértelem nélkül és nem ellenőrzött körülmények között előállított italok esetén fordulhat elő magas metanol tartalom. Erre érdemes a külföldön vásárolt italok fogyasztásakor is gondolni, valamint kerülni az ellenőrizhetetlen forrásból származó szeszes italok vásárlását, fogyasztását. A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő termékek kapcsán fokozott óvatossággal járjanak el.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >