null Közlemény - Kora tavaszi növényvédelmi teendők

Közlemény - Kora tavaszi növényvédelmi teendők

Közlemény - Kora tavaszi növényvédelmi teendők
2013. április 19, péntek

A tél végi növényápolási munkálatok után szükség lehet a csonthéjasok, különösen a meggy és a kajszibarack esetében a moníliás betegség, az őszibarack esetében pedig a tafrinás levélfodrosodás elleni permetezés. A NÉBIH honlapján és közösségi oldalán e betegségekről és a védekezési lehetőségekről olvashatnak praktikus tanácsokat az érdeklődők.

A kórokozók, a fertőzésre hajlamosító időjárási feltételek párosulásával (hűvös, csapadékos, párás idő) nagymértékű termésveszteséget, valamint a gyümölcs minőségi leromlását okozhatják.

Különösen olyan kertekben és ültetvényekben indokolt a védekezés, ahol nem történt meg a két kórokozó elleni tél végi lemosó permetezés.

A betegségek jellemzőiről, tüneteiről és a lehetséges védekezési módokról a NÉBIH honlapján és közösségi oldalán tájékozódhatnak:


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >