null 22,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a NÉBIH a nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések során

22,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a NÉBIH a nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések során

2012. augusztus 9, csütörtök

Lezárult az idei nyári szezonális ellenőrzés július 1–31. közötti szakasza. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 5836 ellenőrzést végzett, melynek során 269 esetben szabott ki bírságot összesen 22,5 millió Ft értékben. A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések elsődleges célja a nyári melegben a nyaralók és turisták miatt megnövekedett forgalom mellett is fenntartani az élelmiszer-biztonságot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányításával és koordinációjával a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságainak, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságainak szakemberei – az éves ellenőrzési tervben meghatározottakon túl – fokozottan vizsgálják a szezonális élelmiszereket, illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket.

Az ellenőrzés célterületei főként az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetése, a nagy tömegeket megmozgató országos és nemzetközi rendezvényeken élelmiszert forgalmazó létesítmények, valamint a strandokon, üdülő helyeken szezonálisan működő büfék, falatozók, éttermek, cukrászdák és fagylaltozók. A hatóság természetesen kiemelt figyelmet fordít az itt felhasznált élelmiszereket előállító létesítmények ellenőrzésére is.

Szezonális terméknek tekinthetők a nyári idegenforgalmi időszakhoz kapcsolódó élelmiszerek, például az előkészített (grill) húsok, üdítők, sörök, jégkrémek és a zöldség-gyümölcs termékek.

Az előállító létesítményekben eddig 618 ellenőrzést végeztek a hatósági szakemberek, melynek során néhány esetben higiéniai, illetve nyomon-követési hiányosságot tapasztaltak. A júliusban ellenőrzött jégkrém előállító létesítményekben nem fordult elő szabálytalanság.

A kereskedelemben leginkább higiéniai hiányosságokra derült fény az eddigi 2568 ellenőrzés alkalmával, melyek helyszíne 246 esetben szezonális árusító hely volt.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzés területén a hatóság kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek ellenőrzésére, ezen belül elsősorban a görögdinnye ellenőrzésekre. A forgalmazási minőség szabványoknak való megfelelés mellett fokozott figyelmet kap a nyomon-követhetőség és a termék származása, vagyis az ellenőrök igyekeznek felderíteni az olyan eseteket, amikor az import termékek hazaiként kerülnek forgalomba.

A vendéglátás területén megnyugtató, hogy az eddig ellenőrzött 2650 vendéglátó létesítmény többsége (83%) megfelelően üzemelt. Az idei év tapasztalata, hogy bár a rendezvényeken a kitelepülő vállalkozások száma az előző évekhez képest csökkent, a vállalkozások felkészültebbnek bizonyultak az ezt megelőző időszakokhoz képest. A kánikula ellenére az élelmiszerek hűtésével kapcsolatos szabálytalanság csupán 27 helyen került megállapításra.

Nagyban segítette a Hatóság munkáját az ingyenesen hívható zöld számra (06 80/a nébih, azaz a 06 80/2 63244) érkező közérdekű bejelentések feldolgozása. A Hivatal sikerként könyveli el, hogy bejelentő vonal 2012. március 26-ai létrehozása óta összesen 1237 db hívást regisztráltak. A több mint 900 szakmai jellegű megkeresés mellett mintegy 250 bejelentés került kivizsgálásra, melyek eredményeképpen 104 esetben történt hatósági intézkedés. Magyarország lakosságának aktivitásáról elmondható, hogy míg számos megyéből nem érkezett bejelentés, Pest megye területéről 151 érdemi panaszbejelentést regisztráltak.

A nyári szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések a nyár végéig folytatódnak.
 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

 

Letölthető anyag

Nyári szezonális élelmiszer-biztonsági ellenőrzés számokban


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >