null Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák

Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák

Késésben a tavaszi szántóföldi növénytermesztési munkák
2013. április 10, szerda

A 2013-ban ez idáig – hó és eső formájában – lehullott csapadék országosan 200 – 220 mm, mely minden megyében meghaladja az ezen időszakra jellemző mennyiséget. Eddig közel kétszerese, illetve háromszorosa hullott le a megszokott mennyiségnek, amely miatt mintegy két-három hetes késésben vannak a tavaszi munkálatok.

A jelenlegi csapadékos és hideg időjárás a tavaszi munkák végzését jelentősen hátráltatja. A gazdálkodók által tervezett tavaszi vetési szándék közel kettő és fél millió hektár. E területek mintegy 10%-án végezték el ez idáig a talaj előkészítést. Ez az arány az elmúlt év ugyanezen időszakában 45% volt.

A tervezett tavaszi vetésből március hó folyamán több mint 40 ezer hektáron került vetőmag a talajba (az elmúlt évben ennek közel hatszorosát vetették el). A tavaszi árpa ¼-ét vetették el eddig, e munkát tavaly ilyenkor már befejezték. A magborsó vetése a tervezett 20 ezer hektár területből 3 ezer hektáron (15%) valósult meg (az elmúlt év hasonló időszakában 97%-on).

Körülbelül két hetes csapadékmentes idő kellene a vízzel telített talajok számára, hogy a március első hetében elkezdett, és a kedvezőtlen időjárás miatt szünetelő talaj-előkészítési és vetési munkálatok folytatódjanak. A belvizes területeken még több időre van szükség, melyet az is befolyásol, hogy a vizet az adott területről mikor sikerül levezetni.

A belvíz okozta tényleges kár mértéke jelenleg még sem az őszi vetéseknél, sem az ez idáig elvetett tavaszi vetéseknél nem állapítható meg. Az elkövetkezendő időszak időjárása, illetve a csapadék utánpótlás mennyisége meghatározó lesz a már elvetett növények fejlődése, valamint az elvégzendő tavaszi munkálatok szempontjából.


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >