Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől
„Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől” címmel rendezett szakmai konferenciát 2018. május 15-én, Budapesten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ). Az eseményt Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy „a színvonalas ellátáshoz fejleszteni szükséges a közétkeztetés infrastrukturális hátterét, ugyanakkor fontos a képzés, a tudásszint emelése is”.
A fölöslegesen nagymértékű élelmiszerpazarlás visszaszorítása, valamint a hatékony és egészségtudatos közétkeztetés megvalósítása jegyében szervezett szakmai konferenciát a Nébih és a VIMOSZ. Az ÖbölHáz Rendezvényközpontban tartott workshopon mintegy 90 fő, a közétkeztetésben érintett szakember vett részt, köztük a kormányzat számos képviselője.
Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a konferencia vezérfonalaként felvázolta, miként járul hozzá a hatóság az egészségesebb iskolai étkeztetés és a minőségi közétkeztetés megvalósításához, valamint az élelmiszerhulladék csökkentéséhez.
A szakmai előadások során az érdeklődők megismerkedhettek a hivatal nevéhez köthető „Minőségvezérelt Közétkeztetés Program” eddigi eredményeivel, illetve a jövőben megvalósítandó fejlesztésekkel, amit Zoltai Anna, a Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály vezetője mutatott be. Napirendre került továbbá a Nébih „Maradék nélkül” programja és az idén útjára indított iskolai edukációs program is.
A tanácskozás kiemelt témája volt az ellátás minőségének fejlesztése, amely az Európai Unió iskolai étkeztetési ajánlása (FoodServiceEurope), illetve a magyar kormány család- és gyermekbarát programja révén valósulhat meg. Szó esett továbbá az iskolai étkezésre fordítható idő megnövelésének szükségességéről, a hazai és bioélelmiszerek növekvő arányú felhasználásáról, valamint az egészséges étkezési szokásokat megalapozó szemléletformálás jelentőségéről is.
A rendezvényen vendégként dr. Riccardo Garossi, az olasz oktatási minisztérium mellett működő Iskola és Étel Bizottság elnöke tartott előadást arról, miként tanítják az olasz gyerekeket az egészségesebb étkezésre és az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére.
A konferencia részletes beszámolóját alábbi cikkünkben olvashatják: http://portal.nebih.gov.hu/hu/-/egeszsegesen-felnovo-nemzedek