null Frissföl, baromfirudacska, növényi „tejek” és más imitátum élelmiszerek a VII. Nébih Kerekasztalon

Frissföl, baromfirudacska, növényi „tejek” és más imitátum élelmiszerek a VII. Nébih Kerekasztalon

2022. március 25, péntek

Az imitátumok fogyasztói megítélése, valamint a gyártók és kereskedők álláspontjának összevetése volt a témája a VII. Nébih Kerekasztalnak 2022. március 10-én. A rendezvény középpontjában a speciális termékcsoport jelenlegi helyzete, a lehetséges fejlesztések és a vásárlói szemléletformálást célzó megoldások álltak.

A Nébih Kerekasztal célja, hogy egy-egy aktuális téma kapcsán megszólítsa az érintett élelmiszerlánc-szereplőket és az álláspontok összevetésével megtalálja, kialakítsa azt a jó gyakorlatot, amely a társadalom számára a legelőnyösebb. Legutóbb az imitátum élelmiszerek kínálatban betöltött jelenlegi és jövőbeli helyzetének értékelése került napirendre, amely élénk tapasztalatcserére sarkallta a több mint 100 résztvevőt. 

A helyettesítő élelmiszerek története a napóleoni háborúkig nyúlik vissza, létrehozásukat akkoriban a kényszer – a nyersanyaghiány és a költségcsökkentés – motiválta. Napjainkban azonban olyan szempontok is felmerülnek, sőt egyre dominánsabbá válnak tervezésükkor, mint például az egészségtudatos vagy éppen a fenntarthatósági kérdések iránt fogékony vásárlók igényei. 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az imitátumoknak helye van a modern élelmiszerkínálatban, fontos azonban, hogy a gyártói innovációkat a fogyasztók hiteles és egyértelmű tájékoztatása is támogassa. Mind a témában készült felmérések, mind a hatósági ellenőrzési tapasztalatok rámutattak, hogy rendkívül fontos a fogyasztók ismereteinek bővítése és a szemléletformálás. Ugyanakkor a kínálati oldalon is fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a termékcímkék és a termékek polcon való elhelyezése ne tévessze meg a vásárlókat. 

A jelenleg még meglévő anomáliák felszámolása érdekében az Agrárminisztérium és a Nébih, a szakmai szereplőkkel együttműködve, az imitátum élelmiszerekre fókuszáló programot indít, amelynek célja a fogyasztók tájékoztatását elősegítő jó gyakorlatok támogatása. 

A VII. Nébih Kerekasztal eseményen elhangzott előadások diái elérhetők a https://portal.nebih.gov.hu/kerekasztal oldalon.
 


Friss hírek

2024. április 25, csütörtök

„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

Tovább >

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >