null Illegális csomagoló üzem a fővárosban

Illegális csomagoló üzem a fővárosban

Illegális csomagoló üzem a fővárosban
2013. október 21, hétfő

130 tonna nem nyomon követhető terméket (többek között lencsét, tarkababot, sárgaborsót, árpát, szezámmagot, aszalt gyümölcsöket, mákot) találtak a NÉBIH KÜI szakemberei egy budapesti , nyilvántartásba nem vett raktár ellenőrzése során.

A termékek túlnyomó részének eredetét nem tudta hitelt érdemlően igazolni az élelmiszer birtokosa. Az élelmiszerek a világ legkülönbözőbb pontjairól – Kína, Ukrajna, Etiópia, Törökország, Bolívia, Vietnám, USA, Grúzia stb. – származtak.

Az ellenőrzés során a szakemberek azt is megállapították, hogy a 25 kg-os zsákos Kínai őrölt paprikát 500- és 250 gr zacskókba csomagolták át, melyeken jelölés nem, csupán néhány zacskón piros, fehér, zöld szalag volt.

A szakemberek a teljes mennyiség forgalmi korlátozását rendelték el. A vizsgálat jelenleg még folyamatban van, azonban a vállalkozó akár több tíz millió forintos bírságra is számíthat.

Az ellenőrzésről videófelvétel készült, mely letölthető a NÉBIH honlapjáról, és – a hivatal forrásként történő megjelölése mellett – szabadon felhasználható.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

 

Kapcsolódó anyagok

Illegális csomagoló üzem a fővárosban - videó

 


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >