null Fokozott ellenőrzések a zöldség-gyümölcs kereskedelmi lánc minden pontján

Fokozott ellenőrzések a zöldség-gyümölcs kereskedelmi lánc minden pontján

2013. április 17, szerda

Fokozottan vizsgálja a hazánkba külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakembereivel közös mélységi ellenőrzések során az elmúlt hetekben 5 szállítmányt – több mint 60 tonna terméket – zároltak.

A zöldségek és gyümölcsök minőségét és nyomonkövethetőségét a kereskedelmi lánc több pontján vizsgálja a NÉBIH és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI). A téli tárolásból származó termékek (alma, burgonya, káposztafélék stb.) hazai kínálata tavaszra csökken, a keresletet a forgalmazók külföldi termékekkel fedezik. Ezzel párhuzamosan nő a primőr termékek (paprika, paradicsom, saláta) behozatala is.

Az elmúlt hetekben számos ellenőrzést a megyei NAV pénzügyőrei és a megyei KH NTI zöldség-gyümölcs ellenőrei. A rendkívüli ellenőrzések célja – a minőség ellenőrzése mellett – az országba beszállított jelöletlen, nem nyomonkövethető zöldség és gyümölcs szállítmányok, illetve forgalmazók felderítése. Eddig öt szállítmányt zároltak és vontak ki a forgalomból. 35 tonna burgonya és 3 tonna alma esetében került sor megsemmisítésre, egy 24 tonnás almaszállítmánynál pedig még tart a zárolást követő hatósági eljárás.

Az ellenőrzött tételek több országon keresztül, vélhetően Lengyelországból indultak, azonban az áru jelöletlensége miatt a származás azonosítása nem volt lehetséges.

Az elmúlt egy hónapban a belföldi forgalmazók – NÉBIH által megtervezett – kockázatbecslésen alapuló ellenőrzése során 499 kis- és nagykereskedelmi egységben 1321 tételt ellenőriztek, ebből 777 tétel volt külföldi származású. Kifogást 221 tétel esetében találtak az ellenőrök, a nem nyomonkövethető, jelöletlen tételek minden esetben zárolásra és megsemmisítésre kerültek.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >