null Félidőben a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Félidőben a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Félidőben a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2016. december 19., hétfő

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában, december 1. és 13. között 2125 létesítményt és 10074 terméket ellenőriztek a szakemberek – számolt be a részeredményekről Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

A tavalyi év hasonló időszakához képest kevesebb volt a szankció, fele annyi figyelmeztetés történt, a bírságok száma a háromnegyedére, az összegük pedig a felére csökkent.

Az említett időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei az ellenőrzött hazai és külföldi élelmiszertételek 3,8%-át vonták ki a forgalomból, országosan csaknem 16 000 kg mennyiségben. Kiemelten figyeltek a hús- és haltermékekre, az édesipari készítményekre, a borokra és a pezsgőkre, továbbá a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre. A feltárt szabálytalanságok miatt eddig 21 alkalommal figyelmeztetést, 62 esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen 6,4 millió Ft értékben. Az ellenőrök leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat állapítottak meg, ugyanakkor csökkentek a higiéniai feltételeket érintő kifogások.

A karácsonyi vásárokon, rendezvényeken történő élelmiszerárusítások kapcsán számtalan telefonos és írásos megkeresés érkezett a NÉBIH-hez. A vásárokon tartott ellenőrzések tapasztalatairól Zsigó Róbert elmondta: jellemző volt a nyomon követéshez szükséges dokumentumok, valamint a termékek megfelelő jelölésének hiánya, az élelmiszereket nem óvták megfelelően a szennyeződésektől, és több esetben bizonyult tájékozatlannak a személyzet.

A karácsony előtti ellenőrzések a szaloncukrokra is kiterjedtek.  A mustra alá vett 1595 hazai és külföldi tételből 720 piacokról származott, közülük tizennégyet lejárt minőség-megőrzési idő miatt vontak ki a forgalomból.

A zöldség-gyümölcs termékeknél az élelmiszer-felügyeleti hatóság 197 belföldi forgalmazónál végzett ellenőrzéseket, ahol 515 tétel vizsgáltak. Eddig 32 darab élelmiszer-ellenőrzési, illetve élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki, összesen 3 830 008 Ft értékben.

Az élőállat-szállítások ellenőrzése alkalmával országosan 607 szállítmányt (több mint 780 000 állat szállítási körülményeit) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok. Szabálytalanságot, jogsértést nem állapítottak meg, így – hasonlóan a 2015-ös ellenőrzéssorozathoz – sem figyelmeztetést, sem bírságot nem szabtak ki.

Zsigó Róbert hozzátette: az ellenőrzések eddigi eredményei alapján még korai lenne általános érvényű tapasztalatot megfogalmazni, hiszen a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések december végéig tartanak, így teljes mérleg akkor vonható. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárlók is segíthetik a szakemberek munkáját azzal, hogy amennyiben élelmiszerbiztonsági problémát észlelnek, azt bejelenthetik a NÉBIH zöld számán (80/263-244), vagy a hatóság által bevezetett mobil alkalmazáson, a NÉBIH Navigátoron keresztül.

Forrás: FM SajtóirodaFriss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >