null Felhívás – Kártételi veszélyhelyzet!

Felhívás – Kártételi veszélyhelyzet!

Felhívás – Kártételi veszélyhelyzet!
2010. június 17, csütörtök

A rendkívül csapadékos, több helyen viharos májusi és júniusi időjárás miatt a gombás betegségek további fokozott kártételére kell számítani valamennyi kultúrában.

Kártételi veszélyhelyzettel fenyeget szőlőben a szőlőperonoszpóra, a szőlőlisztharmat és a szürkepenész, továbbá almatermésűekben az alma- illetve a körtevarasodás. Őszibarackban, kajsziban, cseresznyében, meggyben, szilvában valamint mandulában a levél lyukacsosodását és a gyümölcs foltosodását okozó Stigmina carpophila és a Phoma pomorum kártétele erősödik. Cseresznye és meggyfák lombozatán a blumeriellás betegség fertőzése erősödik. Az érés közeli állapotban lévő gyümölcsfajoknál fel kell készülni a termésrothadás (Monília – Monilia laxa, M. fructigena, M. fructicola; ’glöospórium’ Colletotrichum gloeosporioides, stb.) elleni védelemre. Az érésben lévő kultúrákban különös gondot kell fordítani az élelmezés-egészségügyi várakozási idő szigorú betartására. Burgonya és paradicsom állományokban a burgonya- illetve a paradicsomvész elleni ismételt védekezéseket kell végrehajtani. Napraforgóban a szár és a lombozat megbetegedését okozó gombafajok ellen szükséges a védekezést elvégezni a 6-8 levélpáros állapotban. A közterületeken, útszéli fákon megjelentek az amerikai fehér medvelepke fészkei szórványosan. Gyümölcsfákon és zöldségféléken a felszaporodó levéltetvek, molyok (almamoly, barackmoly, keleti gyümölcsmoly), cseresznyelégy ellen kell rovarölő szerrel permetezni. Az amerikai kukoricabogár első imágói megjelentek a dél-magyarországi megyékben.


Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Tovább >