null Felhívás – Kártételi veszélyhelyzet!

Felhívás – Kártételi veszélyhelyzet!

Felhívás – Kártételi veszélyhelyzet!
2010. június 17., csütörtök

A rendkívül csapadékos, több helyen viharos májusi és júniusi időjárás miatt a gombás betegségek további fokozott kártételére kell számítani valamennyi kultúrában.

Kártételi veszélyhelyzettel fenyeget szőlőben a szőlőperonoszpóra, a szőlőlisztharmat és a szürkepenész, továbbá almatermésűekben az alma- illetve a körtevarasodás. Őszibarackban, kajsziban, cseresznyében, meggyben, szilvában valamint mandulában a levél lyukacsosodását és a gyümölcs foltosodását okozó Stigmina carpophila és a Phoma pomorum kártétele erősödik. Cseresznye és meggyfák lombozatán a blumeriellás betegség fertőzése erősödik. Az érés közeli állapotban lévő gyümölcsfajoknál fel kell készülni a termésrothadás (Monília – Monilia laxa, M. fructigena, M. fructicola; ’glöospórium’ Colletotrichum gloeosporioides, stb.) elleni védelemre. Az érésben lévő kultúrákban különös gondot kell fordítani az élelmezés-egészségügyi várakozási idő szigorú betartására. Burgonya és paradicsom állományokban a burgonya- illetve a paradicsomvész elleni ismételt védekezéseket kell végrehajtani. Napraforgóban a szár és a lombozat megbetegedését okozó gombafajok ellen szükséges a védekezést elvégezni a 6-8 levélpáros állapotban. A közterületeken, útszéli fákon megjelentek az amerikai fehér medvelepke fészkei szórványosan. Gyümölcsfákon és zöldségféléken a felszaporodó levéltetvek, molyok (almamoly, barackmoly, keleti gyümölcsmoly), cseresznyelégy ellen kell rovarölő szerrel permetezni. Az amerikai kukoricabogár első imágói megjelentek a dél-magyarországi megyékben.


Friss hírek

2021-ben is folytatódik az integrált növényvédelem ellenőrzése a termelőknél
2021. május 18., kedd

2021-ben is folytatódik az integrált növényvédelem ellenőrzése a termelőknél

A hatóság az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésekor a szankcionálás helyett továbbra is elsősorban segíteni szeretné a termelőket, és iránymutatást adni a leghatékonyabb és egyben leginkább környezetkímélő növénytermesztés felé vezető úton. Az országos, támogató ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja.

Tovább >

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon
2021. május 17., hétfő

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

Május 16-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az enyhítő intézkedés annak köszönhető, hogy az egy hónappal korábbi esetet nem követte újabb megbetegedés, illetve sikerült megállítani a madárinfluenza átterjedését az ország egyéb területeire.

Tovább >