null Fejér megye - 88. számú vizsgálat - Csillagvirág Óvoda Tálalókonyha - Dunaújváros

Fejér megye - 88. számú vizsgálat - Csillagvirág Óvoda Tálalókonyha - Dunaújváros

Fejér megye - 88. számú vizsgálat - Csillagvirág Óvoda Tálalókonyha - Dunaújváros

88. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Csillagvár Óvoda Tálalókonyha
(Dunaújváros, Széchenyi u. 3/b.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,8 pont

 

 

Menü: Vajgaluskaleves, Lencsefőzelék vagdaltpogácsával

Mintavétel ideje: 2019. május 27.

Mintavételi alap : 86 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe :
Zalagast Kft., Margaréta főzőkonyha
(Dunaújváros, Lilla köz 1.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Vajgaluskaleves (315g /adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé tiszta, sárgás színű. Benne fekete fűszerszemcsék és zöld fűszernövénydarabok láthatók. Szabálytalan alakú és különböző méretű sárgarépa-, petrezselyemgyökér- és karfioldarabokat tartalmaz. A sárgarépa szétfőtt, foszlányos, törmelékes. A levesbetét törtfehér színű galuska, melyek szabálytalan alakúak és egyenetlen méretűek. A leves és a levesbetét elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Az alaplé hígan folyó, a zöldségek szétfőttek, kissé szétmállók. A levesbetét kellően átfőtt.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a zöldségek egyenletesen átfőttek, kellően puhák. A levesbetét egyenletesen és megfelelően átfőtt.

Illat:

A felhasznált zöldségekre jellemző, friss, harmonikus, tiszta illat. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.

Íz:

Kissé jellegtelen, enyhe zöldséges íz érezhető. A levesbetét jellegtelen, íztelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lencsefőzelék vagdaltpogácsával (315 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, zöldesbarna színű. Benne piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. Zöldesbarna színű, ép lencséket tartalmaz. A sűrítés csomómentes, homogén. A vagdalthús közel egyenletes méretűre darabolt, pirospaprikától narancsos-barnásra színezett. A lazítóanyag túlzott mennyisége miatt a szerkezete túl tömör. A fűszerek eloszlása nem egyenletes. Néhány darabka oldalán sötétebbre sült kéreg látható.

Állomány: A főzelék jellemző sűrűségű, csomómentes, homogén. A lencse egyenletesen átfőtt. A hús kellően átsült, puha, de kissé száraz és tömött, a fűszerek eloszlása nem egyenletes.
Illat: A lencse illata harmonikusan érezhető, telt. Jellegzetes fűszeres-húsos illatú a vagdalt.
Íz: Jellegzetes, telt harmonikus lencse ízű a főzelék. A vagdalt megfelelően fűszerezett, vagdaltra jellemző íz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Vajgaluskaleves:

  • tojás
  • liszt
  • feketebors, őrölt
  • só, jódozott
  • margarin
  • leveszöldség, mirelit
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • vöröshagyma

Lencsefőzelék:

  • liszt
  • feketebors, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • lencse
  • mustár
  • étolaj
  • só, jódozott
  • tejföl, 12%
  • vöröshagyma
  • fokhagyma

Vagdaltpogácsa:

  • csirkecomb filé
  • tojás
  • bors, fekete, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • étolaj
  • só, jódozott
  • zsemlemorzsa
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • vizes zsemle
  • vöröshagyma

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >