null Farsangi fogások a nyolcadik Közétkeztetési Szakácsverseny „étlapján”

Farsangi fogások a nyolcadik Közétkeztetési Szakácsverseny „étlapján”

2021. január 7, csütörtök

Publikálták a főszervezők a 2021-2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny hivatalos kiírását. A megmérettetésére 2021. március 19-ig jelentkezhetnek az innovatív szellemiségű csapatok. A feladat ezúttal valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése lesz, melyhez kötelező alapanyagként a sütőtököt is fel kell használniuk a versenyzőknek.

Jelentős szakmai támogatottság és összefogás mellett, immár nyolcadik alkalommal valósul meg a Közétkeztetési Szakácsverseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésében.

A többfordulós verseny fővédnöki tisztségét – hasonlóan a korábbi évekhez – dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Tuzson Bence kormányzati államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke töltik be. A programot szakmai védnökként segíti Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna, az Élelmiszerhigiénikus Társaság alelnöke.

A verseny témája: valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése

A szervezők az ország minden részéből várják azon 3+1 fős csapatok nevezését, akik – a versenykiírásban megadott, összetett szempontrendszer alapján – vállalják egy felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd megtervezését, elkészítését és tálalását. A menü nettó nyersanyagköltsége adagonként legfeljebb 650 forint lehet.

A résztvevőknek, az évszakhoz köthető szokások, hagyományos ízek megőrzése mellett, törekedniük kell az ételek modernizálására, az étkezési kultúra fejlesztésére, valamint a hazai, friss alapanyagok népszerűsítésére. A közétkeztetés korszerűsítését előmozdító ötleteik megvalósításához a versenyt támogató szervezetek által delegált, elismert szakmai mentorok segítségét vehetik igénybe.

Nevezési határidő: 2021. március 19.

A részvételi feltételek, valamint a nevezési lapok elérhetőek a szervező és támogató szervezetek weblapján:


Friss hírek

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >