null Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH

Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH

Engedély nélküli állatgyógyászati termék forgalmazását tiltotta meg a NÉBIH
2016. október 28., péntek

A Klistier oldat rektális beöntéshez elnevezésű termék összes gyártási tételének forgalmazását megtiltotta a NÉBIH Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága. A hatóság elrendelte a termék valamennyi tételének kivonását is a hazai piacról, egészen a felhasználói szintig.

A visszahívás oka, hogy a termék nem rendelkezett a vonatkozó rendelet által előírt forgalomba hozatali engedéllyel vagy nyilvántartásba vételi igazolással. Mivel a készítményt a humán gyógyszereket engedélyező hatóság (OGYÉI) sem regisztrálta – ami alapján kivételes esetben az úgynevezett kaszkád alapján alkalmazható lett volna állatokban –, a termék mindenfajta engedély nélkül volt jelen a hazai piacon.

A készítmény macskáknál súlyos mellékhatást is okozhat, amire volt is példa: dihidrogénfoszfát hatóanyag-tartalma miatt ennél az állatfajnál különösen veszélyes, adagolásának hiperfoszfatémia, hipokalcémia, hipoglikémia, hipotermia és az állat pusztulása lehet a következménye.

A hatóság felhívja az állatorvosok figyelmét, hogy ne használjanak engedéllyel vagy nyilvántartásba vételi igazolással nem rendelkező termékeket, mert ezek esetében nem bizonyított, hogy alkalmazásuk előnyei felülmúlják az azzal járó kockázatokat. A forgalomba hozatali engedély vagy a nyilvántartásba vételi igazolás száma megtalálható az engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett termékek címkéjén.

Kapcsolódó jogszabály:
Az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X.6.)  FVM rendelet


Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >