null A szamócapalánta is gyümölcs szaporítóanyag

A szamócapalánta is gyümölcs szaporítóanyag

2021. június 1, kedd

Pünkösd táján rendszerint már finom édes hazai szamócát vásárolhatunk elérhető áron. Az idei év sajnos nem kedvezett e gyümölcs termesztőinek. Az elhúzódó hideg, a sok eső akadályozta a korai termést.

A szamóca sokféle szempontból kuriózumnak számít: az egyik legkorábban érő, leggyorsabban termőre forduló, gyümölcsét egyedülálló íz és zamatanyag jellemzi, emellett az egyetlen lágyszárú gyümölcs hazánkban. Szaporítóanyagának előállítása viszonylag egyszerű, a palánta előállítását és forgalmazását ugyanaz a rendelet* szabályozza, mint például az almaoltványét. A gyümölcsfaiskolai termesztés, valamint a gyümölcsszaporítóanyag-nagykereskedelmi tevékenység engedélyhez kötött. 

A sikeres termesztéshez elengedhetetlen a jó minőségű szaporítóanyag. A szamócapalántának fajtaazonosnak, vírusoktól, gombás betegségektől, kártevőktől mentesnek, életerősnek és szabványméretűnek kell lennie. Az engedélyes gyümölcsfaiskoláknál a megfelelő minőséget évente ellenőrzik a Nébih felügyelői. 

A gyümölcsfaiskolai termesztésre vonatkozó vagy gyümölcsszaporítóanyag-nagykereskedelmi engedélyt a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. A formanyomtatvány elérhető itt.

A szamócapalánta (leveles és hűtőben tárolt, azaz frigó) minőségi követelményei:

A leveles palánta lehet őszi (augusztus-szeptember) és tavaszi felszedésű. A leveles palánta zömök, fajtájára jellemzően fejlett, nem felnyurgult, legalább 3 ép, egészséges lomblevele és üde fejlődő szívlevele (csúcslevél) vagy jól fejlett csúcsrügye legyen.

A hűtőben tárolt (frigó) palánta lomblevél nélküli, nyugalmi állapotú, nagy, jól fejlett csúcsrüggyel, 2 cm-nél nem hosszabb szívlevéllel. A gyökérzet bojtos, csonkítás nélküli, elágazásokkal rendelkező, sárgásbarna színű és talajmaradványoktól mentes legyen. A hűtőben való tárolásra a nyugalmi állapotban lévő palánták fagymentes napokon szedhetők fel.

A palánták gyökértörzs átmérője legalább 7 mm, a gyökerek száma legalább 10, hossza legalább 6 cm kell legyen.
 

A

B

C

D

E

F

   

 

1.


Megnevezés


Kor

A lomb-
levelek

A szívlevél hossza

A gyökerek

A gyökér-
törzs átmérő

 

2.

 

(év)

száma
(db)

legfeljebb (cm)

száma
(db)

hossza
(cm)

(mm)

 

3.

Leveles palánta

1

3

-

10

6

7

 

4.

Hűtőben tárolt (frigó) palánta

1

-

2

10

6

7

 

 

 

A tenyészedényes (konténeres) palántának legalább 3 ép egészséges levéllel kell rendelkeznie.
A növény gyökérzete a termesztőközeget jól szője át, de a gyökerek a termesztőedényt ne nőjék túl. A tenyészedényes növényeket olyan térállásban kell nevelni, hogy a növény természetes habitusát kifejleszthesse. A tenyészedény legyen összhangban a növény méretével (0,2 literes).

Szót kell még ejtenünk a forgalmazható fajták köréről. Mindazok a fajták szaporíthatók és forgalmazhatók, amelyek szerepelnek a hazai Nemzeti Fajtajegyzéken, az EU közös fajtajegyzékén, vagy az Európai Növényfajta Hivatalnál (CPVO) fajtaoltalomra bejelentésre kerültek. Amennyiben az adott szamócafajta fajtaoltalomra is be lett jelentve, akkor a forgalmazó felelőssége, hogy a licensztulajdonosok, a fajtajogokkal rendelkezők jogai be legyenek tartva. Amennyiben ez nem így van, ők polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat.
Bővebben: Jogszerű fajtahasználat a fajtaoltalommal védett gyümölcsfajták esetében

Gyakorlatban a fajtaoltalommal védett fajtáknál a leírásban a fajtanév mögött® szerepel, az ilyen fajták palántái csak gyümölcstermesztési célra használhatóak fel. Az engedélyes gyümölcsfaiskolás továbbszaporítását csak a fajtajogosult beleegyezésével végezheti.

A szamócapalántákkal kapcsolatos bejelentéseiket az mgei@nebih.gov.hu email címre várjuk.

Hivatkozott jogszabály:
*14/2017. (III. 23.) FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról

 

Friss hírek

2024. július 18, csütörtök

Stabilan végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma

A megszokott hatékonysággal és határidőkkel végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma. A hivatal az ágazat még eredményesebb kiszolgálása érdekében a kapacitás növelését lehetővé tevő új nagyműszert szerez be, valamint vizsgálja a külső laboratóriumok bevonásának lehetőségét is.

Tovább >

2024. július 18, csütörtök

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Tovább >