null A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal általános iskolások szemléletformálását tűzte zászlajára

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal általános iskolások szemléletformálását tűzte zászlajára

2012. szeptember 26, szerda

Országos, általános iskolás diákok élelmiszer-biztonsági szemléletformálását célzó vetélkedőt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság fontosnak tartja, hogy már kisgyermek korban tájékoztasson az alapvető élelmiszer-biztonsági ismeretekről, ezért decemberig tartó, játékos megmérettetés során oktatja az általános iskolai tanulókat a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályára. A diákok későbbi, felnőttkori tudatosságát segíti az is, hogy az élelmiszerbiztonság a Nemzeti alaptanterv részét képezi.

Az élelmiszer által közvetített megbetegedések döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vezethető vissza, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért ötfordulós, élelmiszer-biztonsági vetélkedőt indít általános iskolás diákok számára.

A hatóság kiemelten fontosnak tartja a lakosság és különösen a fiatalok szemléletformálását. A gyermekkorban elsajátított ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok felnőttkorukban megfontolt döntéseket hozzanak, jó minőségű, biztonságos élelmiszereket vásároljanak és készítsenek, tudatos vásárlókká váljanak.

A megmérettetés országos szintű, hazánk minden pontjáról jelentkeztek osztályok. Összesen 110 osztály és 2374 gyermek vesz részt a decemberig tartó élelmiszer-biztonsági vetélkedőn.

A megmérettetés során a NÉBIH a biztonságos élelmiszerkészítés öt aranyszabályát – kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés – mutatja be játékos formában a tanulóknak. A pedagógusok minden egyes fordulóban hasznos tanácsokat tartalmazó, oktató jellegű füzeteket kapnak, a diákok pedig „NÉBIH Nándi” figurájával színesített élelmiszerbiztonsági matricaalbummal lesznek gazdagabbak.  

A vetélkedő zárásakor, decemberben a három legtöbb pontszámot elért osztály értékes ajándékokban (pl. uzsonnás doboz, logózott póló és baseball sapka, NÉBIH Nándi plüss figura, könyvjelző, színes ceruza szett, sportszer, illetve könyvutalvány), az első helyezett osztály pedig egy osztálykirándulásban is részesül.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >