null 78 hektó hamisított bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

78 hektó hamisított bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

2012. november 29, csütörtök

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság borászati felügyelői több mint 7800 liter, 80%-ban nem szőlő eredetű, forgalomba nem hozható termékeket találtak egy jánoshalmai vállalkozásnál.

Az eljárás elindítását egy kereskedelmi ellenőrzés során vett minta vizsgálati eredményei indokolták. Ezt követően a hamisított borászati tételeket az előállító jánoshalmai telephelyén tartott vizsgálatkor mintázták az ellenőrök. A mintákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati Igazgatóság laboratóriumában vizsgálták. Az eredmények több tételnél is azt bizonyították, hogy azok tényleges alkoholtartalmának 80%-a nem szőlő eredetű. Több megmintázott termék hibás íze és illata miatt nem felelt meg a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendeletben előírtaknak.

A vállalkozást először 30 napos ideiglenes bezárással szankcionálták, majd – mivel a tiltott cselekményt két éven belül ismételten elkövette – működési engedélyét is visszavonták.

A hatóság szigorú döntésében az is szerepet játszott, hogy a vállalkozás nem tartotta be a nyilvántartási, bizonylatolási és jelölési kötelezettségeket és pincekönyvet sem vezetett. A borászati tételeket tartalmazó tartályokon a jelölés hiányos volt, a termékek pincekönyv szerinti megnevezése és mennyisége nem szerepelt. Emellett a borászati üzem telephelyén 2012. augusztus előtt végrehajtott borászati műveleteket, készletmozgást nem vezették be a pincekönyvbe.

A működési engedély visszavonásán felül a vállalkozó milliós bírságra számíthat, a hamisított borászati termékek ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal területileg illetékes Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága jár el. A bírság pontos összegét az eljárás későbbi szakaszában határozzák majd meg.
 
Borászati Igazgatóság


Friss hírek

2023. november 23, csütörtök

Elektronikusan vezetett önellenőrzési terv követelményei

Az alábbi feltételeknek kell megfelelniük az önellenőrzési terv elektronikus vezetését biztosító informatikai rendszereknek:

Tovább >

2023. november 13, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.11.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >