null 2016. február 22. és 26. között Budapesten tartotta 37. ülését a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottsága (CCMAS)

2016. február 22. és 26. között Budapesten tartotta 37. ülését a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottsága (CCMAS)

2016. március 1, kedd

A szakbizottság feladata a világszerte alkalmazott élelmiszer-vizsgálati és mintavételi módszerek megvitatása és jóváhagyása. A fogyasztók egészségvédelme és a tisztességes élelmiszerkereskedelem érdekében a szakbizottság nemzetközi szabványokat és útmutatókat dolgoz ki az élelmiszerek minőségére, kritikus összetevőire és szennyezőinek elfogadható maximális koncentrációjára vonatkozóan.

Az idei, 37. ülés munkájában 47 tagország, 1 tagszervezet és 17 szervezet képviseletében közel 170 szakember vett részt.

A résztvevők a folyamatban lévő munkák zömének folytatása és a tárgyalt dokumentumok finomítása és véglegesítése mellett döntöttek, elismerve ezen útmutató dokumentumok hiánypótló szerepét az analitikai szakemberek mindennapi munkájában és az élelmiszerszabványok kialakításában.

A delegációk álláspontjainak közelítését a plenáris üléseken kívül munkacsoport-ülések és rendezvények is segítették. Az üléssorozat negyedik napján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Wessling közös szervezésében „Sampling and Analysis for Verifying Safety of Food” címmel konferenciát rendeztek.

Magyarország számára megtisztelő feladat a CCMAS éves ülésének megrendezése, immár 1972 óta. Hazánk komoly hangsúlyt fektet az élelmiszer-biztonságra és a vásárlók védelmének biztosítására, így az ezekkel összefüggő nemzetközi munkákba is bekapcsolódik. A CCMAS megrendezésében főszerepet vállal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a NÉBIH.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >