null 2012. évi bejgli célellenőrzés és kedveltségi vizsgálat

2012. évi bejgli célellenőrzés és kedveltségi vizsgálat

2012. december 21, péntek

Az alábbiakban bemutatjuk a bejgli történetét és követelményeit, valamint hasznos tanácsokkal szolgálunk a készítéséhez és a vásárlásához. Továbbá megosztjuk a hatósági és a kedveltségi vizsgálat részleteit és eredményeit.

A bejgli története

„Nincs karácsony bejgli nélkül”. Magyarországon néphagyománynak számító klasszikus mákos és diós bejgli nem hiányozhat karácsonykor egy asztalról sem. A bejgli eredetileg egy sziléziai kalácsfajta, amely a 14. század óta ismert Európában. A tipikus karácsonyi sütemény neve német eredetre vezethető vissza (beugen = meghajlít), amelyet az eredetileg hajlított patkó alakú formájáról kapta, maga a „bejgli” elnevezése a magyar nyelvben csak 1932-ben bukkan fel. A bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és a 19. század második felében terjedt el, majd vált tipikus magyar karácsonyi süteménnyé, amikortól Magyarországon elkezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt.

A népi hiedelem szerint a dió véd a rontások ellen, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

 

Milyennek kell lennie a bejglinek?

A bejgli főleg búzafinomlisztből, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), liszt kg-ként 1 db tojás (vagy annak megfelelő tojáskészítmény), és víz felhasználásával készített jellegzetes omlós-élesztős tésztaféle, amelyet lappá nyújtás után  töltelékkel megkennek, rúd formájúvá feltekernek, majd kelesztés után megsütnek.

Az „általános” bejgli (vagy beigli) és a különleges bejgli (vagy beigli) előállítására és minőségi követelményeire vonatkozó szabályokat két Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, vagyis pontosan meg van határozva, hogy milyen anyagokat lehet felhasználni a készítésükhöz, az elkészült termékeknek milyen kémiai, fizikai és érzékszervi tulajdonságokkal kell rendelkezniük, valamint ezen felül a jelölésükre vonatkozó szabályoknak is meg kell felelniük.

A követelményeknek eleget tevő bejgli a következő érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik:

Alakja

a bejglire jellemzően hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, egész hosszában egyenletes vastagságú.

Felülete

vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án).

Bélzete

kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, a csigavonalban elhelyezett töltelék jól felismerhető.

Íze és illata

a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú, idegen íztől és illattól mentes.

 

Az előírás szerint a bejglinek legalább 250 g-nak kell lennie, a bejgli bélzetének zsírtartalma (szárazanyagra vonatkoztatva) legalább 22%-ot, míg a cukortartalma legalább 7 % -ot el kell érnie.

A népi hagyomány szerint a jó bejglibe annyi tölteléket kell tenni, mint amennyi a tészta. A töltelék késztermékhez viszonyított aránya az egyik legsarkalatosabb pont a bejgli megítélésében, ezért a jogszabály is előírja, hogy a töltelék mennyiségének a késztermékben legalább 40%-nak kell lennie, valamint a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének a töltelékben legalább 40%-nak kell lennie. Továbbá, a töltelék mennyiségét a termék megnevezésében is fel kell tüntetni.

A bejgli megnevezése három részből tevődik össze: a bejgli (vagy beigli) szóból, a felhasznált töltelék jellegét meghatározó anyag nevéből (pl.: dió, mák) és a töltelék arányából. Nézzünk néhány példát a helyes megnevezésre: diós bejgli 40% töltelékkel, mákos bejgli 48% töltelékkel.

 

Dió vagy dejó?

A dejó íze a megtévesztésig hasonlít a dióéhoz, azonban egyáltalán nem tartalmaz diót. A dejó egy diópótló, dióízű őrlemény, amely többnyire pörkölt napraforgóbélből, pörkölt búzacsírából, cukorból, aromából és adalékanyagokból áll.  

 

Mitől különleges a különleges bejgli?

A Magyar Élelmiszerkönyvi előírások folyamatosan egészülnek ki egy úgynevezett második szinttel, amely a magyar hagyományokra épülve magasabb szintű minőségi elvárásokat tartalmaz. Ebben a rendszerben a megkülönböztető jelzéssel –pl. „különleges” – ellátott termékek gyártói önként vállalják, hogy a termékeik a magasabb szintű élelmiszerkönyvben megfogalmazott szigorúbb minőségi követelményeknek feleljenek meg.  
A különleges bejglik minőségi paramétereire vonatkozóan szigorúbb követelmények vannak meghatározva, mint az „általános” bejglikre. A különleges bejgliben nem használhatóak fel sem aromák, sem adalékanyagok, étkezési zsiradékként pedig kizárólag min. 80% zsírtartalmú vaj használható.

Érzékszervi jellemzőket nézve is szigorúbb követelményeknek kell megfelelni:

Alakja

egyenletes vastagságú, hosszúkás, párhuzamos oldalú és kitüremkedéstől mentes, a két végén zárt és a tésztavégek csigavonalat követnek.

Felülete

aranybarna színű, márványos mintázatú, sima, egybefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án).

Bélzete

kissé tömött, rugalmatlan omlós szerkezetű, a tészta és a töltelék egyenletes csigavonalat követő.

Íze, illata

a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, harmonikus, érezhető a vaj illata, a töltelék vezető íze mellett felismerhetők az illathordozó fűszerek.

 

 

Az előírás szerint a különleges bejglinek az érzékszervi tulajdonságokon túl a kémiai és a fizikai paraméterei is szigorúbbak, amelyet szemléletesen a következő táblázatban foglaltunk össze:
 

Paraméterek

Bejgli

Különleges bejgli

zsírtartalom
(a bejgli bélzetének szárazanyagára számítva)

legalább 22 %

legalább 28 %

cukortartalom
(a bejgli bélzetének szárazanyagára számítva)

legalább 7 %

legalább 7,5 %

a töltelék mennyisége a késztermékben

legalább 40 %

legalább 50 %

a töltelék jellegét adó meghatározó anyag mennyisége a töltelékben

legalább 40 %

legalább 50 %

megnevezés pl.

Diós bejgli 40% töltelékkel

Különleges diós bejgli 50% töltelékkel

 

 

Hasznos tanácsok bejgli készítéshez és vásárláshoz


Mák – mire vigyázzunk?  

Előfordulhat, hogy a mák ételmérgezést okoz. Ennek az az oka, hogy a mákgubóban lévő mák alkaloidok (pl.: morfin) a törmelékkel bekerülhetnek a mákmagba. Ha azt látjuk, hogy a mák koszos, törmelékes akkor ne vásároljuk meg. Ha már otthon vesszük észre és nem szeretnénk kidobni, akkor váltott vízben mossuk ki, a tetejéről öntsük le a felül úszó szennyeződést, majd szétterítve hagyjuk megszáradni és darálás után nyugodtan fel lehet használni a bejglibe. A mákszemben lévő mák alkaloidok maximális mennyiségére szigorú határértékek vannak érvényben Magyarországon, amelyet a hatóságunk folyamatosan ellenőrzik.

 

Dió – mire vigyázzunk?

A dió vásárlásánál arra érdemes odafigyelni, hogy nem molyosodik-e és hogy ne legyenek benne dióhéjdarabok, amelyek veszélyt jelenthetnek. Szerencsére szakértelem nélkül, szabad szemmel és ízleléssel is könnyedén megállapítható, hogy milyen a tiszta, ép és nem avas dió. Ha molyosnak vagy porosnak, törmelékesnek találjuk a diót, akkor ne használjuk fel a bejgli elkészítéséhez.

 

Mire figyeljünk bejgli vásárlásnál?

A csomagoláson mindig ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt.

Megvásárlás előtt mindig ellenőrizzük a csomagolás és a termék épségét, szakadt csomagolású vagy érezhetően illetve a láthatóan töredezett bejglit ne vegyük meg.

Az összetevők között nézzük meg, hogy miből áll a bejgli, pl. a 40 %-nál kevesebb tölteléket tartalmazó bejgli biztosan nem felel meg a jogszabályokban leírtaknak.

Figyeljünk arra, hogy a bejgli előállításához felhasznált alapanyagok bizony nem tartoznak az olcsóbb termékekhez (pl. gesztenye, dió, szárított gyümölcsök), ezért a túlságosan alacsony ár gyanúra adhat okot a termék minőségével kapcsolatban.

 

Hatósági vizsgálat

A meghitt karácsonyi hangulathoz hozzátartoznak az ízek és illatok is, így egy finom bejgli éppúgy emelni tudja az ünnepi hangulatot, ahogy egy gyengébb, esetleg rossz bejgli tönkre is tudja tenni azt. Van, aki saját maga készíti el a bejglit, azonban egyre nő azoknak a száma, akik élelmiszerboltokban, vagy cukrászdákban vásárolják meg azokat. Az ünnep közeledtével a bejgli termékeket összehasonlító vizsgálati eredményeink ismertetésével szeretnénk megkönnyíteni a vásárlói döntést.

2012. évben tradícióvá vált, ünnepekhez kötődő célellenőrzések folytatásaként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012. decemberében a bejgli (beigli) termékekre vonatkozó célellenőrzést rendelte el.

Mivel szerettünk volna teljes képet adni a termékkör kapcsán, az ellenőrzés kiterjedt azokra a termékekre is, amelyek megnevezésében nem szerepelt a bejgli vagy a beigli, ilyenek voltak a „tekercsek”, ezekre a termékekre nem vonatkoznak a fenti Magyar Élelmiszerkönyvi előírások, a gyártmánylapjaikban előírt követelményeknek kell megfelelniük.

A NÉBIH által koordinált kiemelt bejgli termékek ellenőrzését a Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém Megyei Kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai végezték, a laborvizsgálatok pedig a NÉBIH hatósági laboratóriumaiban történtek.

A célellenőrzés a bejglik biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt, tehát a hatóság ellenőrizte a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt előírások teljesülését (alak, felület, bélzet, szag, íz, valamint cukortartalom, zsírtartalom és töltelékarány), a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelményeket, valamint ezen kívül Salmonella és penész jelenlétet, valamint a mák töltelékű termékek esetén a mák morfin tartalmát is vizsgálta a laboratórium. A helyszíni előállítói hatósági ellenőrzések során a gyártmánylapok, az anyagnorma, a ténylegesen felhasznált összetevők ellenőrzése is megtörtént.

A célellenőrzés során előállító létesítményekből (pékségek, cukrászatok) és kisebb valamint nagyobb kereskedelmi egységekből 41 termék mintavétele történt meg, amely 304 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.

A helyszíni vizsgálatok során ellenőrzésre kerültek a bejglihez használt egyes mák alapanyagok morfin és egyéb alkaloida tartalma. Magyarországon a mákmag élelmiszer-alapanyag, amelyet főleg péksütemények és édességek készítéséhez használnak fel. A mák ugyanakkor gyógyszer- illetve kábítószer alapanyag is. A morfin vagy más néven morfium a mák egyik alkaloidja, egy olyan szerves vegyület, amelyet a gyógyászatban több ezer éve fájdalomcsillapítóként használnak, azonban alkalmazása szigorú feltételekhez kötött, mivel fogyasztása függőséget okoz. Az Európai Unióban az étkezési mák alkaloid-tartalmára nincs jelenleg határérték, azonban, mivel a mák töltelékként való használata jellemzően magyar szokás, a nemzeti jogszabályunkban a legfontosabb alkaloidokra (morfin, kodein, tebain, narkotin) határértékek lettek megállapítva. Magas morfin tartalmú mák egészségügyi panaszokhoz (pl. szédülés, fejfájás, hányinger), súlyosabb esetben morfin-mérgezéshez vezethet, ezért a megállapított határértékeknél nagyobb mennyiségű morfint tartalmazó terméket emberi fogyasztás céljából forgalomba hozni tilos. A bejgli előállításához használt mák alapanyagok ellenőrzése esetében nem volt határérték feletti alkaloid (morfin, kodein, tebain, narkotin) tartalom.

Az étkezési mákot, amely szinte nem tartalmaz alkaloidokat, a mákszemért termesztik , ezzel ellentétben az ipari mákot, amelyet a gyógyszeripar használ és amelynek magas az alkaloid tartalma, a mákgubóért termesztik. A mákgubóból történő ipari alkaloida kinyerése magyar találmány, Kabay János 1925-ben szabadalmaztatta ezt a módszerét.

A termékek mikrobiológiai vizsgálata kedvező eredménnyel zárult. A vizsgálat során egyetlen termékben sem volt kimutatható a Salmonella baktérium vagy penész jelenlét.

A bejgli tészta megfelelő állagának és ízének kialakításában egyik legfontosabb tényező a megfelelő zsír valamint a cukortartalom, amelynek minimális mennyisége elő van írva. A bejglik bélzete cukor és zsírtartalmának laboratóriumi vizsgálata is megtörtént az előírásokban szereplő határérték ellenőrzése céljából. Az ellenőrző hatóság a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt cukor és zsírtartalom határértékeknek nem megfelelő terméket nem talált.

A bejgli megítélésének legsarkalatosabb pontja a töltelék mennyisége. A Magyar Élelmiszerkönyvben természetesen ez a nagyon fontos paraméter is szabályozásra került. A vizsgált termékek között 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott bejglinek és 2 „normál” bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket.  A hatóság a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt minőségi paramétereknek nem megfelelő termékekre élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.

A hatóság 2 esetben talált nem megfelelőséget tömegellenőrzés során, amely hibákért szintén élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor.

A jogszabályokban előírt jelölési követelményeket minden megmintázott terméknél megvizsgálták az ellenőrök.

A jelölés tekintetében az ellenőrzés során 21 termék esetében hiányosságokat tártak fel a hatóság szakemberei. A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibával is találkoztak az ellenőrök. Az ellenőrzött termékek között találtak olyan terméket, amely teljesen jelöletlen volt.

A leggyakoribb hibának számított, hogy az összetevők feltüntetése nem volt megfelelő vagy hiányzott (pl. hiányzott a mennyiségi megjelölés, nem volt kirészletezve az összetett összetevő, az összetevő neve nem volt megfelelő), hiányzott a töltelékarány feltüntetése a megnevezés mellett, a minőségmegőrzési idő dátumsorrendje nem a nap/hó/év sorrendet követte, a termék tömegét túl kicsi betűmérettel jelölték stb.

A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóit figyelmeztetésben részesítik az ellenőrök és kötelezik a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra.

A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki. 39 termék érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata történt meg, amelynek során az alak, felület, bélzet, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették a bírálók. A szakemberek 7 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek. A küllemre vonatkozó tulajdonságok között kifogásolt volt a deformálódott, égett, repedezett bejgli. Nem volt elfogadható az olyan bejgli, amelynek illata jellegtelen, savanyú, keserű vagy dohos illetve avas volt.  Íz tekintetében a kifogásolt bejglik között jellegtelen ízűek mellett a különböző mellékízzel rendelkező illetve aromaszegény termékek is megtalálhatóak voltak. A fenti hibákért szintén élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor.

A 41 termékből 29 terméknél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 7 esetben figyelmeztetésben lesz részesítve a termék gyártója.

22 termék esetében az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján 2 630 000 Ft lesz, amelyek a fentiekben részletezett minőségi hibák miatt kerülnek kiszabásra.

 

Bejgli kedveltségi vizsgálatának eredménye

Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát is elvégezte hatóságunk. A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának Laboratóriumában a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő érzékszervi előírásnak való megfelelés ellenőrzése mellett egy kedveltségi rangsort is összeállítottak.

A célellenőrzés keretében érzékszervi vizsgálatra 39 db minta érkezett a Laboratóriumba, 15 db mákos bejgli, 14 db diós bejgli és 10 db egyéb, bejglihez hasonló termék (tekercsek, valamint különféle – dió és mák tölteléktől eltérő - bejglik).

A bejglik alak, felület, bélzet, illat és íz érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság bírálta; majd a szöveges értékelés mellett párhuzamosan 0-5 pontig terjedő skálán is értékelték a kódszámokkal jelölt mintákat, ahol a 0 pont jelentette az elfogadhatatlan, míg az 5 pont a legjobb, vagyis a kiváló tulajdonságot.

Az alaki tulajdonságok az egész, fel nem vágott bejgliken lettek megállapítva. A felület tulajdonságainak vizsgálata kiterjedt a felületi jellemzőkre, színre, fényességre, és a héj mintázatára.

A bélzet tulajdonságainak vizsgálata a felvágott terméken lett elvégezve, vizsgálva a termék jellegének megfelelését, a szerkezetét, és az omlósságát, valamint a töltelék eloszlását. A szag vizsgálatánál a metszési felületről kiáramló illat (aroma anyag) lett jellemezve. Ízleléskor elsősorban a termékre jellemző íz, aroma és a töltelék meghatározó jellege lett bírálva.

A bejglik rangsorolásánál az egyes érzékszervi jellemzők súlyozottan, azaz élvezeti értékre gyakorolt hatásuk alapján lettek figyelembe véve. A bélzet tulajdonságait, a termékek ízét helyezték előtérbe, szemben az alaki jellemzőkkel.

A fentiek alapján az alábbi minőségi kategóriák lettek kialakítva (az alacsonyabb kategóriákba soroláshoz elegendő volt egy-egy kedvezőtlenebb megítélésű tulajdonság megléte!).


5 pont
(nagyon jó érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező bejglik)

Alak:

Termékre jellemző, hosszúkás, szabályos rúd alakú, egyenletes vastagságú, arányosan domború, két végén zárt, a tésztavégek csigavonalat követnek.

Felület:               

Fényes, aranybarna színű, márványos mintázatú, egyenletes tojásozású, szúrkált, tiszta.

Bélzet:

Kissé tömött, rugalmatlan omlós szerkezetű, a tészta és a töltelék egyenletes csigavonalat követ, a töltelék eloszlása egyenletes.

Szag:

A felhasznált anyagok jellegének megfelelő, kellemes, harmonikus, aromás, tiszta.

 Íz:

A felhasznált anyagok jellegének megfelelő, kellemes, harmonikus, aromás, tiszta


4  pont
(jó érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező bejglik):

Alak:                  

Kismértékű alakítási hibával rendelkezik: kissé deformált, kissé lapos, kissé egyenetlen.

Felület:

Egyenetlen színeloszlású, kissé világosabb, vagy sötétebb színű, kissé fénytelen, kissé egyenetlen tojásozású.

Bélzet:

Állaga a termék jellegétől kismértékben eltér, kevésbé omlós szerkezetű, a tészta és a töltelék kevésbé egyenletes csigavonalat követő, a töltelék eloszlása nem teljesen  egyenletes.

Szag:

Kissé aromaszegény, kissé jellegtelen, vagy kissé túlaromásított, kevésbé harmonikus.

Íz:

Kissé aromaszegény, a töltelék jellegére nem eléggé jellemző, vagy kissé túlaromásított, kevésbé harmonikus.


3  pont
(közepes érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező bejglik):

Alak:                 

Közepes mértékű alakítási hibával rendelkezik: deformált, lapos, kissé gondatlanul formázott.

Felület:

Fénytelen, nagyon világos, vagy nagyon sötét színű, hiányos tojásozású.

Bélzet:

Állaga a termék jellegétől nagyobb mértékben eltér, nem eléggé omlós szerkezetű (kissé ázott, vagy kissé szalonnás), a tészta és a töltelék nem egyenletes csigavonalat követő, a töltelék aránya kismértékben eltér a jellegtől.

Szag:

Jellegtelen, nem eléggé harmonikus, aromaszegény, vagy túlaromásított.

Íz:

Aromaszegény, vagy túlaromásított, nem eléggé harmonikus, jellegtelen.

 

2 pont
(gyenge érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező bejglik):

Alak:                 

Nagymértékű alakítási hibával rendelkezik: deformált, túl lapos, kissé sérült.

Felület:

Gyengén sült, fakó, gyengén égett.

Bélzet:

Kemény, a töltelék nem megfelelő állagú, gyengén sült, szalonnás.

Szag:

Enyhén idegen szagú.

Íz:

Nem elég édes, nem harmonikus.

 
1  pont
(nagyon gyenge érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező bejglik):

Alak:                 

Erősen sérült, benyomódott, torz alakú

Felület:

Nyers, vagy égett.

Bélzet:

Nem omlós, égett, sületlen, vagy nyers.

Szag:

Idegen vagy enyhén avas/dohos szag érezhető rajta.

Íz:

Az édes íz hiányzik, kissé avas/dohos.

 
0 pont
(elfogadhatatlan érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező bejglik):

Alak:

Erősen sérült, torz alakú, alig felismerhető

Felület:

Szennyezett, ázott, repedt.

Bélzet:

Idegen anyagot tartalmaz, romlásra utaló állagú.

Szag:

Karcos, romlásra utaló szagú.

Íz:

Idegen, avas, dohos, keserű, romlásra utaló.


 

Mákos bejglik

5 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Mákos Bejgli 0,5 kg

Kisgergely Fagylaltgyártó és Kereskedelmi Kft., Miskolc

Prémium Mákos Bejgli  400 g

Interfood-Európa Kft., Budapest

Bejgli tartós mákos 50 % töltelékkel 500 g

Óbudai Sütőipari Zrt., Szigetszentmiklós

Mákos bejgli 0,5 kg

Fejes Pékség Kft. , Kemenesszentpéteri Sütőüzem

 

4 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Mákos beigli 500 g

Karmó Ferenc cukrászmester, Budakalász

Mákos beigli 500 g

Pálma 99’ Kft., Budapest

Mákos bejgli 0,5 kg

Osváth Kereskedőház Kft., Érd

Mákos beigli 500 g

Nervus-Mos Kft., Éden Cukrászda, Miskolc

 

3 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Mákos beigli 400 g

Nardai Anita pékmester, Magyarpolány

Mákos Beigli 500 g 48 % töltelék

Auchan Magyarország Kft., Törökbálint

Mákos beigli 500g

Tekes Fejes József Sütöde, Budapest

Mákos beigli 500 g

Forgalmazó: Penny Market Kft., Alsónémedi

 

1 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Mákos Bejgli 40 % töltelékkel 500 g

POLUS COOP ZRT.Ungari Kőnig Sütőüzem, Veszprém

Mákos Beigli 500 g

Pannon Sütő KFT. Tapolcai Sütőüzeme, Tapolca

Fornetti Mákos Bejgli 40 % töltelékkel 500 g

Forgalmazó: Fornetti KFT., Kecskemét


 

Diós bejglik

5 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Diós Bejgli 500 g

Takács Ágnes cukrász, Budapest

 

4 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Diós-aszalt s. barackos beigli 50 % töltelékkel 500 g

Kiskunfélegyházi Malom Kft. Kiskunfélegyháza

 

3 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Bejgli tartós diós 50 % töltelékkel 500 g

Óbudai Sütőipari Zrt., Szigetszentmiklós

Prémium Diós Bejgli  400 g

Interfood-Európa Kft. Budapest

Diós Bejgli 40 % töltelékkel 500 g

POLUS COOP ZRT.Ungari Kőnig Sütőüzem, Veszprém

Diós Beigli 500 g

SCHÖNIG CUKRÁSZATI KFT., Veszprém

Diós Beigli 500 g

Pékmester Biscuits Kft., Balatonkenese

Diós Beigli 400 g

Nardai Anita pékmester, Magyarpolány

Diós Beigli 500 g 48 % töltelék

Auchan Magyarország Kft, Törökbálint

Diós Beigli 500 g

Pataki Cukrász Kft., Érd

Diós bejgli  500 g

Backerei Intersweet Kft., Budapest

Diós beigli 500 g

Forgalmazó: Penny Market Kft., Alsónémedi

Fornetti Diós Bejgli 40 % töltelékkel 500 g

Forgalmazó: Fornetti KFT., Kecskemét

 

2 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Diós Beigli 500 g

Pannon Sütő Ipari és Kereskedelmi Kft., Tapolcai sütőüzem


 

Egyéb termékek

4 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Mákos kalács 350 g

Forgalmazó: Spar Magyarország Kereskedelmi Kft, Bicske

Diós-mogyorós kalács 350 g

Forgalmazó: Spar Magyarország Kereskedelmi Kft, Bicske

 

3 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Auchan gesztenyés beigli 48% töltelék 500 g

Auchan Magyarország Kft, Óbuda

Gesztenyés beigli 500

Auchan Magyarország Kft, Dunakeszi

Ceres Ünnepi Mákos tekercs 500 g

Ceres Zrt., Győr

Mákos tekercs 315g

Auchan Magyarország Kft, Dunakeszi

Marcipán ízű tekercs 500 g

Auchan Magyarország Kft, Óbuda

 

 

2 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Diós tekercs 500 g

Két Sz Kft., Gyöngyössolymos

 

1 pontos termékek

Termék megnevezése

Gyártó

Mákos tekercs 500 g

Két Sz Kft., Gyöngyössolymos

Mákos tekercs 500 g

ORSI BT., Budapest

 

 

 

Letölthető anyagok

Bejgli célellenőrzés

 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >