Az élelmiszerekben előforduló glicidil-észterek technológiai eredetű szennyezőanyagok. A növényi olajokban természetesen jelenlévő anyagokból keletkeznek, azok finomításakor a szagtalanítás során, magas hőmérsékleten (200 oC felett). Megtalálhatók finomított növényi zsírokban és olajokban (különösen pálmaolajban), és azokat tartalmazó élelmiszerekben. Az étrenddel történő bevitelt követően a glicidil-észterek átalakulnak szabad glicidollá. Állatkísérletekben bizonyítást nyert, hogy a glicidol genotoxikus (károsítani tudja a DNS-t) és karcinogén (rákkeltő) hatású. A glicidil-zsírsavészterek határértékeit növényi olajokban és zsírokban, csecsemők és kisgyermekek számára készített bizonyos speciális élelmiszerekben, tápszerekben az Európai Unióban rendelet szabályozza.
További információk:
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.