Leírás:A brómozott égésgátlók olyan szerves brómvegyületek, amelyeket a termékekhez azért adnak hozzá, hogy tűz esetén megakadályozzák vagy lassítsák az éghető anyagok gyulladását. Használatuk a fogyasztási cikkek széles skálájában elterjedt (például elektronikus eszközökben, autókban, bútorokban vagy építőanyagokban). A brómozott égésgátlók fő csoportjai: brómozott biszfenolok, difenil-éterek, ciklododekánok, fenolok és ftálsav származékok. A velük kezelt termékekből illetve azok hulladékaiból szennyezőanyagként a környezetbe és az élelmiszerláncba kerülhetnek. Főként állati eredetű élelmiszerekben (hús, hal, tej és az ezekből készült termékek) fordulnak elő. Több brómozott égésgátló perzisztens, bioakkumulatív és mérgező mind az emberre, mind pedig a környezetre nézve. Feltételezhetően neuroviselkedési zavarokat okoznak és károsítják az endokrin rendszert.
További információk: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014H0118&from=HU https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/brominated-flame-retardants https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2634 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2908 http://portal.nebih.gov.hu/-/efsa-velemeny-az-elelmiszerekben-elofordulo-bromozott-egesgatlo-anyagok-egy-csoportjarol