null Víziállat-egészségőri tevékenység

Víziállat-egészségőri tevékenység

Víziállat-egészségőri tevékenység

A víziállat-tenyésztő vállakozások működtetésekor a 127/2008 (IX. 29.) FVM rendeletben meghatározott feladatok elvégzéséhez képesített viziállat-egészségőr segítségét kell igénybe venni. Ez utóbbi tevékenységet csak víziállat-egészségőri tevékenység végzésére jogosult, az azt igazoló bizonyítvánnyal rendelkező személyek folytathatnak.

A viziállat-egészségőrök feladatait, illetve a feladatok elvégzéséhez szükséges feltételeket a tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet részletezi.

A víziállat-tenyésztő vállakozásoknak kockázatalapú állat-egészségügyi felügyeleti rendszert kell alkalmazni képesített víziállat-egészségőr igénybevételével. Emellett a tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás, állománypótlás céljából történő belföldi forgalomba hozatala esetén a szállítmányt víziállat-egészségőr által, előzetes helyszíni szemlét követően kiállított igazolásnak, az emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából történő belföldi forgalomba hozatal esetén víziállat-egészségőr által, előzetes helyszíni szemlét követően kiállított igazolásnak és állattartói nyilatkozatnak kell kísérnie a szállítmányt.

A képesített víziállat-egészségőrök tevékenységük végzésére országos illetékességgel rendelkeznek.
 


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >