null Vakok napja az élelmiszerbiztonság jegyében

Vakok napja az élelmiszerbiztonság jegyében

Vakok napja az élelmiszerbiztonság jegyében
2014. december 1, hétfő

Az élelmiszerek vakok számára is értelmezhető jelölésével kapcsolatos lehetőségek volt a fő témája november 27-én a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara, a Vakok Állami Intézete, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös szervezésében megvalósult szakmai napnak. Az egész napos előadássorozat különlegessége, hogy az állategészségügy és az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit most először dolgozták fel kifejezetten a vak és gyengénlátó emberek szemszögéből.

A rendezvény fővédnöke Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, védnökei Dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár, dr. Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, Prof. Dr. Sótonyi Péter dékán, valamint dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke voltak.

A kerekasztal beszélgetés fő céljaként tűzték ki, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára is hozzáférhetőbbé, elérhetőbbé váljanak a szakterülettel összefüggő információk. A beszélgetés résztvevői felmérték és átgondolták az élelmiszerek vakok számára is értelmezhető jelölésével kapcsolatos lehetőségeket. Jelenleg ugyanis az élelmiszereken egyáltalán nincs feltüntetve a termék neve a vak emberek számára értelmezhető módon, így az önálló napi bevásárlás komoly kihívást, sőt megoldhatatlan feladatot jelent számukra.

A vendégek – a kerekasztal beszélgetést követően – a látássérült emberek számára fontos állat-egészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági információkat tartalmazó előadásokat hallgattak meg, többek között a vakvezető kutyák sürgősségi ellátásáról és a veszettséggel kapcsolatos legfontosabb ismeretekről. A vak és gyengénlátó vendégek játékos vetélkedőkön is tesztelhették tudásukat, volt élelmiszer-biztonsági szerencsekerék, illatminta felismerés és állatcsont tapintás is.


Friss hírek

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében
2022. január 27, csütörtök

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését. Ez az eset is megerősíti, hogy a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje hazánkban.

Tovább >

Január 31-ig teljesítendő a nem állami laboratóriumok éves jelentési kötelezettsége
2022. január 27, csütörtök

Január 31-ig teljesítendő a nem állami laboratóriumok éves jelentési kötelezettsége

Tavaly lépett hatályba az Agrárminisztérium új rendelete*, mely szerint a nem állami laboratóriumok kötelesek összefoglaló jelentést készíteni az előző naptári év során elvégzett vizsgálataikról. A jelentést a Nébih részére kell benyújtaniuk a tárgyévet követő év január 31-ig.

Tovább >