null Újabb lenmagolaj tételt vontak ki a forgalomból határérték feletti PAH-tartalom miatt

Újabb lenmagolaj tételt vontak ki a forgalomból határérték feletti PAH-tartalom miatt

Újabb lenmagolaj tételt vontak ki a forgalomból határérték feletti PAH-tartalom miatt
2016. szeptember 7., szerda

Ismét határérték feletti PAH-tartalmat mutattak ki a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj egyik tételében. A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett és több európai tagállamot, köztük Magyarországot is érinti. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza. A tétel hazai forgalomból történő kivonásának hatósági felügyelete és a vásárlókhoz eljutott mennyiség nyomonkövetési vizsgálata folyamatban van.

A visszahívásban érintett termék adatai:

  • Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
  • Minőségmegőrzési idő: 02/03/2017
  • Kiszerelés: 250 ml

Kérjük a vásárlókat, hogy aki háztartásában rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott lenmagolajjal, az ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

A PAH-okról

A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus rákkeltő tulajdonsága miatt szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

Kapcsolódó anyag:
Határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt lenmagolaj tételeket vontak ki a forgalomból


Friss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >