null Új, összevont marhalevél 2014. január 6-tól!

Új, összevont marhalevél 2014. január 6-tól!

Új, összevont marhalevél 2014. január 6-tól!
2013. december 27, péntek

Tisztelt Állattartó, tisztelt kapcsolattartó Kolléga! Ezúton tájékoztatom, hogy 2013. decemberében befejeződik egy, a szarvasmarha ENAR fejlesztésére irányuló projekt, amely az egyes állatjelölési és nyilvántartási tárgyú rendeletek módosításáról szóló 88/2013. (X.2.) VM rendelet alapján egy új típusú, összevont hatósági bizonyítvány (marhalevél) kifejlesztését írta elő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban NÉBIH) részére a szarvasmarhák belföldi és külföldi tartóváltásainak lekövetéséhez.

2014. január 5-től a jelenleg hatályban lévő 1926-1927 Belföldi Marhalevél – Igazolólapot és a 1928 Szarvasmarha útlevelet felváltja egy összevont, új típusú „Marhalevél”, amely a Magyarországon regisztrált (importált) szarvasmarhák mozgását, tartóváltását kíséri nyomon. A forgalomban lévő 1926-1927 Belföldi Marhalevelekkel és Igazolólapokkal továbbra is lehet jelenteni állatmozgásokat és kikerültetéseket. A korábban kiadott útlevelekkel 2014. június 31-ig lehet állatokat exportálni.

Fontos változások az új marhalevéllel kapcsolatban:

  • A bizonylat három részből fog állni. A felső rész (1934) útlevélként is, a középső rész (1935) beérkezés bejelentőként (átkötés, export, vágás), az alsó rész (1936) kikerülés bejelentő szelvényként fog funkcionálni.

  • A marhalevél színe zöld marad, de kap egy piros keretet.

  • A 1935 Marhalevél-beérkezés bejelentő és 1936 Marhalevél kikerülés-bejelentő szelvény csak aláírás után válik hitelessé, hibátlanul feldolgozhatóvá.

  • A felső részre nyomtatásra kerül egy QR kód, amely a felső rész főbb adatait tartalmazza. Ez a vágóhidak, nagyobb kereskedő telepek munkáját igyekszik megkönnyíteni.

  • A korábbi piros, UV fény alatt világító, a marhalevél jobb felső sarkában lévő nyomdai sorszámot felváltja egy digitális technikával készült, vonalkóddal is leképzett sorszám, amely a marhalevél szigorú számadásának nyilvántartását szolgálja. Az ehhez szükséges szoftverfejlesztés még folyamatban van.

  • A hátoldal megszűnik Állategészségügyi Forgalomképességi Igazolásként működni, hiszen ezt a funkciót az élő állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól 87/2012. (VIII.27.) VM rendelet 2. mellékletében szereplő Állatorvosi Bizonyítvány vette át. A hátoldalra ezentúl csak az Állatorvosi bizonyítvány sorszámát, az eljáró állatorvos kamarai pecsétszámát, dátumot és az ENAR felelős aláírását kell kitölteni.

  • Fontos megjegyezni, hogy az űrlapon vagy képernyőn történő csoportos útlevél rendelés lehetősége megszűnik, azaz így új típusú marhalevelet csak egyedileg lehet rendelni (2014-es bizonylaton vagy 3114-es képernyőn). Az ügymenet meggyorsítására praktikus lehetőség a webENAR kiterjedt használata, illetve az e-mailen küldhető csoportos marhalevél igénylési lehetőség, melynek részletei (rekordképe) a szerepkörös útmutatókban olvashatók (www.enar.hu).

Amennyiben további kérdése adódik, kérem keresse ENAR ügyfélszolgálatunkat munkanapokon 8 és 16 óra között a 06-1-34-63-486 vagy a 06-1-34-63-487 telefonszámon.


ENAR üzemeltetés

 

Letölthető anyagok

marhalevél (minta)

 


Friss hírek

Wagyu: hústól az Olimpiáig
2021. szeptember 30, csütörtök

Wagyu: hústól az Olimpiáig

Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát, mára a nemzeti kincsnek minősített wagyu a steakek koronázatlan királyává vált. A wagyu olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mely eredményeképpen húsminősége, márványozottsága a világ legdrágább húsává nőtte ki magát.

Tovább >

Sikeres vizsgákkal zárult az inszeminátor tanfolyam
2021. szeptember 3, péntek

Sikeres vizsgákkal zárult az inszeminátor tanfolyam

Az újonnan alakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusa és a Nébih közös szervezésében lebonyolított szarvasmarha inszeminátor képzésen tízen tettek sikeres vizsgát júliusban.

Tovább >