null Új fejlesztések és támogatás a permetezési napló vezetésében, valamint a nitrát adatszolgáltatásban

Új fejlesztések és támogatás a permetezési napló vezetésében, valamint a nitrát adatszolgáltatásban

2025. október 20, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elmúlt időszakban több fejlesztést hajtott végre az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) rendszerben annak érdekében, hogy a mindennapi adatkezelés még egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon. Az újdonságok között szerepel többek között a Permetezési Napló vezetés (PN) és a Nitrátérzékeny területen történő gazdálkodás (NET) jogcímekhez kapcsolódó adatszolgáltatás támogatása, valamint adatmásolásnál a szűrési lehetőségek bővítése és a dátum-átvitel bevezetése.

A rendszerben ezentúl kék ’N’ és piros ’P’ ikonok utalnak a nitrátérzékeny területen történő gazdálkodás és permetezési napló vezetés jogcímekre. Az ikonok a fő adatlapok mellett, valamint a különböző mezőknél láthatók és azokat az adatlapokat, mezőket jelölik, amelyek kitöltése az adott jogcímekkel való érintettség esetén elvárt. 
Fontos kiemelni, hogy a jelölések minden naplóban megjelennek, tehát olyan gazdálkodók számára is láthatók, akik nem érintettek ezen jogcímekben. Bár technikailag nem minden jelölt mező kötelezően kitöltendő az eGN-ben, ugyanakkor jogszabályi szempontból ezen adatok megadása továbbra is megkövetelt! Ugyanis a vonatkozó rendelet* értelmében a permetezési adatokat továbbra is a Nébih eGN felületén kell megadni, a naplóvezetés szabályai a növényvédelmi kezelések esetében nem változtak. 
A hivatal felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a permetezési napló és a nitrát adatszolgáltatás más felületen nem teljesíthető, kizárólag a Nébih rendszerében! Fontos tehát, hogy a gazdálkodók továbbra is feltöltsék permetezési adataikat a Hivatal nyilvántartási rendszerébe, szükség szerint betartva a 24 órás rögzítési kötelezettséget, egyéb esetben pedig a 2026. január 31-ei határidőt. A nitrát adatszolgáltatással érintett termelőknek szintén az eGN-rendszerbe szükséges feltölteniük gazdálkodási adataikat legkésőbb 2026. március 31-ig.

A felületen további funkcionális és felhasználói élményt javító fejlesztések történtek, többek között:
•    A műveletek naplón belüli másolásakor a cél Termőhely-Hasznosítás listában már szűrhető a hasznosítási kód.
•    A ’Tápanyaggazdálkodási terv alapja’ mezőnél mostantól több opció is megjelölhető.
•    A műveletek vágólapos másolásakor az eredeti művelet dátuma is automatikusan átmásolásra kerül (előző évi naplóból történő másolás esetén az aktuális tárgyév kerül megjelenítésre).
•    Csökkent a kötelező mezők száma az ültetvény művelési ágak esetében.
•    A növényvédelmi műveleteknél megtörtént az ÉEVI mező szerkeszthetőségének javítása.
•    Kisebb exportfunkciós módosítások is történtek, például az oszlopnevek átnevezése a ’Műveleti napló’ és ’Talajvizsgálatok’ exportokban.

Az eGN rendszer folyamatos fejlesztése a hatályos jogszabályoknak való megfelelés, valamint a gazdálkodók munkájának támogatása érdekében történik. A pontos és naprakész adatok feltöltése továbbra is szükséges és javasolt minden felhasználó számára!

Kapcsolódó jogszabály:
* a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >