null Új betegség megjelenése krizantémon

Új betegség megjelenése krizantémon

2012. október 15, hétfő

Egyre több jelzés érkezik a termelőktől, hogy ebben az évben egyes krizantém fajtákon (Palisade) eddig még nem tapasztalt betegség ütötte fel a fejét. A fertőzött növényeken a bimbó alatti szárrész néhány centiméter hosszan megbarnul, elsorvad, elhal, melynek következtében elhajlik. A beteg rész alatt a szár és a levelek tünetmentesek maradnak.

A NÉBIH, NTAI, Budapesti Károsító Diagnosztikai Laboratóriuma (BKDL), a fenti jellegzetes tüneteket mutató növényekből molekuláris biológiai módszerrel Paradicsom bronzfoltosság vírust (Tomato spotted wilt virus, TSWV) azonosított, amely nagy valószínűséggel felelős a betegség kialakulásáért.

Kérdéseikkel forduljanak a Budapesti Károsító Diagnosztikai Laboratórium virológus kollégáihoz bizalommal (1118 Budapest, Budaörsi út 141-145; tel.: +36-1-309-1000/1821).


Friss hírek

2023. november 13, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.11.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2023. október 24, kedd

Kérdezz-felelek a kéknyelv betegségről (Bluetongue)

A kéknyelv–betegség (bluetongue) fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

Tovább >