null Tájékoztató Polgármesteri Hivatalok részére

Tájékoztató Polgármesteri Hivatalok részére

Tájékoztató Polgármesteri Hivatalok részére
2011. július 22, péntek

Azzal, hogy az önkormányzatok kedvezményes árusítási helyeket jelölnek ki a dinnyetermelő őstermelők számára – a saját telephelyükön kívül – a városközpontokban és egyéb forgalmas helyeken, lehetőséget teremtenek arra, hogy a fogyasztó közvetlen a termelőtől vásárolja meg a frissebb, érett és jó minőségű magyar dinnyét. Így a kereskedelmi láncok kihagyásával a végső fogyasztói árak is kedvezőbben alakulnak.

A Polgármesteri Hivatalok lehetőség szerint olyan helyet jelöljenek ki, ahol ivóvíz minőségű folyóvíz (csap) áll rendelkezésre. Ez helyettesíthető olyan eszközzel, vagy egyszerű berendezéssel (pl. csappal ellátott tartály), amely ivóvíz minőségű folyóvizet biztosít a területen. Ennek hiányában szeletelve, darabolva árulni, illetve lékelni nem szabad.

A kijelölt helyeken csak olyan őstermelők árusíthatnak, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek és a falugazdásztól igazolást kaptak arról, hogy 2011-ben értékesítési céllal dinnyét termelnek. A falugazdászok soron kívül adják ki az igazolásokat a gazdáknak.

A terméknek megfelelően érettnek, tisztának, illetve megfelelő módon tisztítottnak kell lennie. A görögdinnye értékesítése során a lékelés, illetve darabolás, szeletelés csak abban az esetben végezhető, ha rendelkezésre áll olyan eszköz, vagy egyszerű berendezés (pl. csappal ellátott tartály), amely ivóvíz minőségű víz biztosításával alkalmas a vágó eszközök, valamint a dinnye felületének tisztántartására, továbbá megfelelő csomagolás (fólia) a darabolt termék lefedésére. A lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.

A Polgármesteri Hivatalnak a kis- és őstermelők részére kiadott közterület foglalási helyek listáját – az engedély kiadásával egy időben – a Megyei Kormányhivatalok Növény-, és Talajvédelmi Igazgatóságának is meg kell küldeniük. Az értékesítési helyek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapján is olvashatóak lesznek, így a dinnyetermelők a kijelölt árusítási helyekről itt is tájékozódhatnak.

 

Letölthető anyagok

Bejelentő lap - görögdinnye árusításra kijelölt helyek


 


Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)