null Tájékoztatás az etofenprox ARfD és ADI értékéről

Tájékoztatás az etofenprox ARfD és ADI értékéről

2014. március 5, szerda

A különböző növényvédő szer hatóanyag maradékokra, így az etofenproxra is az élelmiszerekkel biztonságosan elfogyaszthatónak tartott mennyiséget állapítottak meg nemzetközi értékelő testületek. Ezt a mennyiséget az állatkísérletekben még semmilyen megfigyelhető elváltozást nem okozó dózisból, az etofenprox esetén 100-szoros biztonsági faktor alkalmazásával számították.

Az egyszeri/egy nap alatti bevitel egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásának megítélésére az ún. akut referencia dózis (ARfD) szolgál alapul, amely mennyiség elfogyasztása még nem jelent akut kockázatot. A hosszú távú bevitelből eredő kockázat megítélésére az elfogadható/ megengedhető napi beviteli érték (az ún. ADI) az irányadó, amely megmutatja, hogy ilyen mennyiségben, naponta, egy életen át történő bevitel esetén még nem kell egészségi kockázattal számolnunk. Az etofenprox rovarölő szer hatóanyagra vonatkozó ARfD értéke 1 mg/ttkg, az  ADI 0,03 mg/ttkg/nap.

Figyelembe véve a szóban forgó bébiétel etofenprox tartalmát, lehetséges fogyasztását, és a csecsemők bevitelét összehasonlítva az említett referencia értékekkel, megállapítható, hogy a bébiétellel elfogyasztható etofenprox bevitel jóval az ARfD és ADI alatt van.

Az intézkedést elsősorban az elővigyázatossági elv indokolja/teszi szükségessé.


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >