null Szalmonellával szennyezett őrölt köményt vont ki a hatóság

Szalmonellával szennyezett őrölt köményt vont ki a hatóság

Szalmonellával szennyezett őrölt köményt vont ki a hatóság
2016. április 8, péntek

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás szerint szalmonella szennyezettség miatt indiai származású őrölt köményt vontak ki a forgalomból az EU több tagállamában. A szennyezett fűszerből Magyarországra is szállítottak egy német nagykereskedőn keresztül.

Az érintett tétel – eredeti megnevezése: Ground Cumin Jeera Powder – TRS márkanévvel 100 g-os kiszerelésben került forgalomba, 2017-12-31 azonosítóval.

A hatóság a riasztásban érintett vállalkozásoknál haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

A szalmonelláról

A szalmonella baktériumok – alapos hőkezelés hiányában – fertőző megbetegedést, szalmonellózist okozhatnak.

A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra) környezeti hőmérsékleten vagy langyos helyen (8-45 °C között) történő tárolás során fordulhat elő. Az alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, a hűtőtárolási javaslatok betartása pedig jelentősen lelassítja szaporodásukat.

Kapcsolódó anyagok:
Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >