null Súlyos szabálysértések egy Bács-Kiskun megyei étolaj csomagoló üzemben

Súlyos szabálysértések egy Bács-Kiskun megyei étolaj csomagoló üzemben

2013. augusztus 8, csütörtök

Egyetlen vonatkozó jogszabálynak sem felelt meg az az étolaj csomagoló üzem, amelyre ma a kora reggeli órákban csaptak le a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai. A vizsgálat párhuzamosan két helyszínen zajlott. Az üzemre előzetes adatgyűjtés alapján figyelt fel az élelmiszerbiztonsági hatóság kiemelt ügyeket vizsgáló csoportja.

A vállalat egyik telephelyén 1 köbméteres jelöletlen tartályokból végeztek étolaj kiszerelést. Az üzem nem felelt meg semmilyen vonatkozó jogszabálynak (higiénia, HACCP, nyomonkövetés, egészségügyi könyv stb.). Az ellenőrzés idején a helyszínen épp 7000 liter jelöletlen, ismeretlen eredetű étolaj kiszerelése zajlott, további 1500 liter pedig már kiszerelt állapotban volt. Emellett a szennyezett, visszagyűjtött 20 literes kannák külső mosását Nátron lúggal végezték, a folyadékot az erdőbe szivattyúzták, belső mosás nem történt, hanem a kannákban lévő maradékra töltötték rá az olajat. A helyszínen elérhető adatok alapján nagyjából 1100 vendéglátóhelyre szállították az étolajat az ország teljes területén.

A NÉBIH szakemberei – az üzem tevékenységének felfüggesztése mellett – a tételek azonnali visszahívását rendelték el. A helyszínre kiérkező környezetvédelmi hatóság is megkezdte eljárását, melynek során a teljes étolaj készletet lefoglalták, mint veszélyes hulladékot.

 

Letölthető anyagok

A Bács-Kiskun megyei étolaj csomagoló üzemben készült videók és képek:

videó 1

videó 2

videó 3

videó 4

képek

 


Bács-Kiskun megyei étolaj csomagoló üzem


Friss hírek

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >