null Részjelentés a külföldi sertéshús célellenőrzésről

Részjelentés a külföldi sertéshús célellenőrzésről

2022. március 3, csütörtök

A külföldi sertéshús minőségére és nyomon követhetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el február közepétől az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek bevonásával. A Nébih eddigi vizsgálatai nem tártak fel kirívó szabálytalanságot. Az akció a következő időszakban is folytatódik, továbbá számos laboratóriumi vizsgálat van folyamatban.

A sertéshústermékek országos ellenőrzése során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre is fókuszálnak az ellenőrök. A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik.

Az elmúlt négy hónapban a teljes import 68,8%-át beszállító, azaz a tíz legjelentősebb sertéshús importőr közül kilenc vizsgálata már megtörtént a célellenőrzés első időszakában. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A vizsgálatok során a Nébih felügyelői 26 mintát is vettek, amelyekből 8 féle paraméter összesen 182 vizsgálata van folyamatban.

27 közétkeztetőnél 81 sertéshústétel ellenőrzése szintén megtörtént. A vizsgált tételekből 57 magyar, míg 24 uniós (ebből 15 spanyol) eredetű volt. A termékek nyomonkövethetőségét rendben találták az ellenőrök.

A célellenőrzés, mind a Nébih központi vizsgálataival, mind a kormányhivatalok szakemberei által a kereskedelmi egységekben végzett „zászlóellenőrzéssel” a következő hetekben is folytatódik.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >