null Nem sertéspestis miatt ölték le az állatokat

Nem sertéspestis miatt ölték le az állatokat

2009. június 18, csütörtök

Az Állategészségügyi Szolgálat közleménye

A kaposvári kerületi főállatorvos 2009. május 16-án kapott bejelentést egy nadalosi sertésállományban nagyarányú elhullással járó betegségről, mely elhullások május elején kezdődtek. A kerületi főállatorvos a szakma szabályainak és a 75/2002. FVM rendelet előírásainak eleget téve, május 22-én az ország állategészségügyi státuszának megőrzése, az állattartók és a kereskedelem biztosítása érdekében a legszigorúbban járt el és elrendelte a sertéspestis gyanúja miatti megfigyelési zárlatot. A május 25-én vett mintákból a diagnosztikai vizsgálatok sertésorbánc betegséget tudtak kimutatni, mely betegség bejelentési kötelezettség alá nem tartozó, járványos betegség.

2009. június 16-án 51 db sertés került leölésre nem engedélyezett és a jogszabályoknak nem megfelelő állattartás miatt. Az ismeretlen állategészségügyi státuszú állományban végzett szerológiai és virológiai vizsgálatok sem sertéspestis vírusát, sem a vírus elleni ellenanyagot nem mutatták ki. A leölés állatvédelmi szempontból kíméletesen, erre a célra kiépített gázosító gépjárművel lett elvégezve.

Habár a sertéspestis előfordulását ki tudtuk zárni, a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, az Állategészségügyi Szolgálat a környező területen sertéspestisre irányuló surveillance vizsgálatokat és hatósági intézkedéseket rendelt el, hogy biztosítsa a kereskedelmi partnereket a teljes biztonságról.

Az egyes médiumokban megjelent hamis információk miatt Magyarország értesítette a legfontosabb kereskedelmi partnereit, hogy megpróbáljuk elkerülni az országgal szemben tervezett korlátozó intézkedések bevezetését.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >