null Nem engedélyezett színezék Libanonból származó pácolt tarlórépában

Nem engedélyezett színezék Libanonból származó pácolt tarlórépában

Nem engedélyezett színezék Libanonból származó pácolt tarlórépában
2016. szeptember 2., péntek

Nem engedélyezett Rhodamine B (szín indexszám 45170) színezéket talált a német hatóság libanoni pácolt tarlórépában, melyről az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is értesítést kapott. 

Frissítés - 2016. szeptember 22.:

A budapesti vállalkozás a kifogásolt tétel teljes mennyiségét értékesítette már. A hatóság kötelezte a céget, hogy üzletében helyezzen ki a termékkel kapcsolatos problémáról szóló tájékozatót.

Korábban írtuk:

A termékből a német kereskedő Németországba, a Cseh Köztársaságba, Lengyelországba és Magyarországra is szállított. 

Hazánkba egy budapesti vállalkozáshoz két alkalommal, összesen 6 karton (12x600g) színes címkével, zöld, lecsavarható fedéllel ellátott, kerek, átlátszó üvegben érkezett az alábbi azonosítóval:


Márkanév: Boustan – Quality Foods Product
Kiszerelési egység: 600 g
Lejárati idő: 2018.02.28.
Gyártó: Orient Foods L.LC (Saida, Libanon)

A Rhodamine B az EU-ban nem engedélyezett élelmiszer színezék. A festékanyag illegálisan van jelen az EU-ban forgalomba hozott élelmiszerekben.


A jelenleg rendelkezésre álló toxikológiai vizsgálati eredmények szerint lehetségesen (potenciálisan) rákkeltő és örökítőanyagot károsító (genotoxikus) hatású.

További információk:
EFSA Journal (2005) 263, 1-71. Review the toxicology of a number of dyes illegally present in food in the EU


Friss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >