Negyedszer is „OKÉS” - Szeptember 15-ig várják a közétkeztetés szakács csapatainak nevezését
„Téli ünnepváró ételek a modern gasztronómia jegyében” a témája a negyedik Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenynek (OKÉS). A két kategóriában meghirdetett, két fordulós rendezvényt idén is az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), valamint a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szervezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával.
A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (1 fő szakács, és 1 fő segítő) benevezhet 2014. szeptember 15-ig. Cégenként akár több csapat is indulhat a megmérettetésen.
Az OKÉS ezúttal is két fordulós lesz: először a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékeli a zsűri, majd a második fordulóban a tovább jutott versenyzőknek el is kell készíteniük az ételeket.
Újdonság, hogy ezúttal két kategóriában nevezhetnek a csapatok. Az „A” kategóriában egy „átlagos”, 3 fogásos napi menüt kell összeállítani, aminél a felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatja meg a nettó 420 Ft-ot. A „B” kategóriában egy rendezvényhez kell szintén 3 fogásos menüt tervezni. Az alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatja meg a nettó 520 Ft-ot.
Az „alapanyag kosárban” mindkét esetben többek között hazai tenyésztésű afrikai harcsafilé, csirke, sütőtök, cukkíni, cékla, szilva, alma, körte, köles, árpagyöngy és vörös lencse található.
A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy t több szakmai civil szervezet is támogatja az idei OKÉS-t. A kezdeményezés mellé állt például az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Gasztronómiai Egyesület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Kortárs Gasztronómiai Egyesület és az Egészséges Táplálkozásért Egyesület is.
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság