null Nagyot alkottak „A hal, mint étel” című fotópályázat nyertesei

Nagyot alkottak „A hal, mint étel” című fotópályázat nyertesei

2022. március 26, szombat

Sikeresen lezajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „A hal, mint étel” című fotópályázata. 2022 februárjában immár második alkalommal indult útjára a gyermekeknek szóló, kreatív pályázat, amely ezúttal a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. A verseny összes pályázója közül a legjobb 5 alsó- és 5 felsőtagozatos diák részesült díjazásban, egy tanuló pedig a Nébih elnökének különdíját vehette át.

A kreatív versengésre alkotókedvű általános iskolás diákok jelentkezhettek egyénileg vagy csapatban. A megmérettetésre halból készült ételek – amit maguk, házilag készítettek el, esetleg szülői segítséggel – fotóival lehetett pályázni. A képekhez mellékelni kellett a halétel receptjét, és a Miért együnk halat? kérdésre adott választ.

A pályázati feltételeknek megfelelő fotók elbírálása alapján 2022. március 20-án került sor a fotópályázat eredményhirdetésére. A végső sorrend felállításában a zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen valamennyi pályázat igényes és rendkívül ötletes volt. A szemet gyönyörködtető, kiváló pályamunkák láttán biztosan megállapítható, hogy a pályázat valamennyi résztvevője egyaránt nyertes.

Az alsó- és felsőtagozatos korcsoportban az első 5-5 helyezett nyereményben részesült, illetve mindkét korcsoport győztese további értékes díjjal gazdagodott. Ez évben is méltó gazdára talált az elnöki különdíj, ezt a pályaművet dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke választotta ki az összes beérkezett fotó közül. 

A Nébih szakemberei alkotta, három tagból álló zsűri az alábbi pályamunkákat részesítette díjazásban:

1–4. osztály korcsoportban a legjobbak:
•    Szalai Attila, Autizmusfejlesztő csoport, 4. c osztály, Érdligeti Általános Iskola, Érd – Halat enni vidámság!
•    Szabó Ákos, 4. z osztály Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola – Dorozsmai ponty csuszatésztával
•    Nagyváti Maja, 3. a osztály Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – A legjobb étel harcsából
•    Kátai Hunor Botond , 3. osztály, és Kátai Emma Mónika 4. osztály Ádándi Fekete István Általános Iskola – Egy ádándi gyermek kedvenc halételei

A győztes:
Szatmári Alexandra, 4. b osztály, Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Ált. Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium – Sült süllős bucifalatkák fatányéron

5–8. osztály korcsoportban a legjobbak:
•    Kisjuhász Lili Zoé, 5. d osztály, Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola – Pappardelle lazaccal
•    Lakatos Anett Virgínia, 6. osztály, Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola – Töltött csuka
•    Lóránt János, 6. osztály, Launai Miklós Református Iskola – Tortilla
•    Szabó Levente, 5. b osztály, Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium – Évszakok

A győztes:
•    Wéber Szófia, 7. osztály, Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola – Sült pisztráng Nagypapa módra

Az Elnöki különdíj nyertese: 
Balazatics Barnabás, 1. b osztály, Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola – „Harcsaburi a kedvencünk”

A verseny győzteseinek és valamennyi résztvevőnek köszönjük a részvételt! Reméljük, hogy jövőre ismét találkozunk a Halak Napjához kapcsolódó, alkotói versenyünkön!Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >