null Mindent a kajsziról

Mindent a kajsziról

Mindent a kajsziról
2016. július 28., csütörtök

Nemzetközi kajszinemesítési trendekről, kertészeti támogatási lehetőségekről és a fapusztulás megelőzéséről is szó esett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kajszi-fajtabemutatóján július 27-én Tordason. A mintegy 250 hazai és külföldi vendég részvételével lezajlott rendezvényen 9 újonnan bejegyzett gyümölcsfajta tulajdonosa vehette át az állami elismerést. Emellett az érdeklődők huszonegy új, későn és nagyon későn érő kajszifajtát ismerhettek meg.

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a NÉBIH a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatásával a tordasi kajszi-fajtabemutatót. A rendezvény célja, hogy a magyar gazdálkodók megismerjék az elérhető kajszifajtákat, pártatlan képet kapjanak azok tulajdonságairól, s ezáltal könnyebben kiválaszthassák az igényeiknek leginkább megfelelőt.

A mintegy 250 vendég többsége hazai termelő volt, de cseh, német, olasz és osztrák szakértők is részt vettek az eseményen. Szerbiából pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége 10 fős delegációval érkezett.

A rendezvényen kilenc újonnan bejegyzett gyümölcsfajta (hét alma, egy málna és egy sajmeggy klónalany) tulajdonosa vehette át az állami elismerést. Majd a résztvevők előadásokat hallhattak többek között a már elérhető és a még kiírás előtt álló támogatási lehetőségekről, a nemzetközi nemesítési trendekről és a fapusztulás megelőzését szolgáló növényvédelmi teendőkről.

A NÉBIH Közép-Európában az egyetlen kajszi és őszibarack fajtavizsgálatra feljogosított nemzeti hivatal, amelynek eredményeit a Közösségi Növényfajta Hivatal elfogadja Közösségi szintű fajtaoltalomként. A hivatal Tordasi Fajtakísérleti Állomásán mintegy 300 kajszifajta található meg. A bemutató középpontjában – a nemzetközi trendekhez is igazodva – ezúttal tizennégy későn és hét nagyon későn (augusztusban és szeptemberben) érő fajtát ismerhettek meg az érdeklődők. E fajták termesztésével lehetővé válik a hét hetes kajszi szezon akár négy hónapra történő meghosszabbítása is.

A rendezvény zárásaként hazai és nemzetközi szakértők bevonásával személyesen vitathatták meg tapasztalataikat és kérdéseiket a résztvevők. A NÉBIH és NAK fajtabemutató sorozata napraforgó, kukorica, szója és cukorrépa fajtákkal folytatódik majd szeptemberben.

Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítveFriss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >