null Megjelent az EFSA növényvédőszer-maradék jelentése

Megjelent az EFSA növényvédőszer-maradék jelentése

2021. április 26, hétfő

Az Európai Unióban az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról szóló legfrissebb jelentés már elérhető, amely áttekintést nyújt az Unió területén széles körben fogyasztott élelmiszerekből összeállított termékkosár szermaradék szintjeiről.

2019-ben összesen 96 302 minta vizsgálatára került sor, melyek 96,1%-a a jogszabályban maximálisan megengedett szermaradék értékek alatt maradt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EUCP) keretében elemzett részminta (12 579) 98%-a volt a rendeletben meghatározott határokon belül.

Az EUCP keretein belül 12 élelmiszer-termékből - alma, fejeskáposzta, saláta, őszibarack, spenót, eper, paradicsom, zab (szem), árpa (szem), bor (vörös és fehér), tehéntej és sertészsír - véletlenszerűen gyűjtött mintákat vizsgáltak a tagállamok. Az elemzett minták közül: 

• 6674 (53%) nem tartalmazott mérhető mennyiségű szermaradékot, 
• 5664 (45%) egy vagy több szermaradékot tartalmazott a megengedett szint alatt vagy azzal egyenlő koncentrációban, 
• 241 (2%) tartalmazott olyan szermaradékokat, amelyek meghaladják az engedélyezett határértéket, és ezek 1%-a vezetett jogi lépésekhez. 

Az összehangolt program hasonló termékkosarakat fed le hároméves rotáció alatt, ami azt jelenti, hogy bizonyos termékek esetében felfelé vagy lefelé mutató tendenciák észlelhetők. 2016-hoz képest a következő termékek esetében csökkent a határérték (MRL) túllépések aránya: az őszibarack (1,9%-ról 1,5%-ra), a saláta (2,4%-ról 1,8%-ra), az alma (2,7%-ról 2,1%-ra) és a paradicsom (2,6%-ról 1,7%-ra). Az eper (1,8%-ról 3,3%-ra), a fejeskáposzta (1,1%-ról 1,9%-ra), a borszőlő (0,4%-ról 0,9%-ra) és a sertészsír (0,1%-ról 0,3%-ra) tekintetében viszont nőtt a határérték túllépések aránya. 2016-hoz hasonlóan a tehéntejben most sem haladta meg a maximálisan megengedett értéket a szermaradékok koncentrációja.

A koordinált program eredményei az EFSA weboldalán, böngészhető diagramok és grafikonok formájában érhetők el, így az adatok a nem szakemberek számára is könnyebben érthetők és jobban hozzáférhetők.
Az EU-koordinált monitoring program keretében összegyűjtött harmonizált és összehasonlítható adatok mellett az EFSA éves jelentése az egyes uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland nemzeti ellenőrzési tevékenysége keretében gyűjtött adatokat is magába foglalja. 

A nemzeti ellenőrzési programok kockázatalapúak, és olyan termékeket céloznak meg, amelyek valószínűleg növényvédőszer-maradékokat tartalmazhatnak, vagy amelyek esetében a korábbi években jogsértéseket állapítottak meg. Ezek a programok fontos információt nyújtanak a kockázatkezelőknek, de - az EUCP adataitól eltérően - nem adnak statisztikailag reprezentatív képet azokról a szermaradék szintekről, amelyek várhatóan jelen vannak az európai üzletek polcain lévő élelmiszerekben. 

Az EFSA a rendelkezésre álló adatokból étrendi kockázatértékelést is végzett. Az eredmények azt sugallják, hogy a 2019-ben vizsgált élelmiszeripari termékek nem valószínű, hogy aggodalomra adnak okot a fogyasztók egészségére nézve. Számos ajánlást javasolnak azonban az európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelésére, ezáltal továbbra is biztosítva a vásárlók magas szintű védelmét.  

Általános összefoglaló: 
https://www.efsa.europa.eu/en/news/pesticides-food-latest-figures-published
A növényvédőszer-maradék jelentés az alábbi linken keresztül érhető el: 
The 2019 European Union report on pesticide residues in food

Friss hírek

2024. szeptember 26, csütörtök

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Energiaital Szövetség és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A dokumentum aláírásával hivatalos keretet kapott a két szervezet között meglévő aktív munkakapcsolat, melynek célja a különböző területeken és témakörökben rendelkezésre álló tudás minél hatékonyabb megosztása, felhasználása.

Tovább >

2024. szeptember 26, csütörtök

A Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Akut kockázat nem áll fenn, valamint a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. A vizsgált halakban kimutatott arzéntartalom miatt azonban indokolt az elővigyázatosság.

Tovább >