null Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

Már jelentkezhetnek jártassági vizsgálatokra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok

2022. október 17, hétfő

Magyarországon a laboratóriumok működésének, akkreditációjának alapvető feltétele, hogy részt vegyenek az általuk végzett vizsgálati területeken elérhető jártassági vizsgálatokon. Ezt a lehetőséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) meghatározott program szerint biztosítja az állategészségügyi vizsgálatokat végző laboratóriumok számára. A hivatal oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, az idei jártassági vizsgálatokra pedig 2022. november 2-ig jelentkezhetnek a laboratóriumok.

A MSZ EN ISO/IEC 17025 szabványnak megfelelően, valamint a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) állásfoglalása alapján Magyarországon minden laboratóriumnak jártassági / laboratóriumok közötti összehasonlító vizsgálatban kell részt vennie. A laboratóriumok részéről a jártassági vizsgálat célja az, hogy a megfelelő vizsgálati teljesítményüket igazolják az ügyfelek, az akkreditáló szervek, a szabályozó hatóságok és nem utolsó sorban önmaguk felé.

A Nébih https://portal.nebih.gov.hu/allategeszsegugyi-diagnosztika oldalán elérhető a 2022-2023-as időszak menetrendje, a részvételhez szükséges nyomtatvány, valamint a program leírása és további részletei. A 2022-es jártassági vizsgálatok jelentkezési határideje: 2022. november 2


Friss hírek

2023. február 2, csütörtök

Tájékoztató az EK-MŰTRÁGYA forgalmazásáról és az igazolási kérelem benyújtásáról

2022. július 16-a óta alkalmazandó az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó 2019/1009/EK (VI.5.) rendelet, mellyel egyúttal hatályát veszítette a korábbi, az EK-MŰTRÁGYA forgalmazásáról szóló rendelet1.

Tovább >

2023. február 2, csütörtök

Tovább javult a járványhelyzet, enyhített a Nébih a baromfik betelepítésre vonatkozó ideiglenes szabályokon

2023. február 1-jétől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein enyhítések lépnek életbe a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban.

Tovább >