null Listeriával szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba Magyarországon

Listeriával szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba Magyarországon

Listeriával szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba Magyarországon
2017. június 2., péntek

Listeria monocytogenes-szel szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba az Európai Unió 9 tagállamában, köztük hazánkban is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a RASFF-on keresztül, Hollandia bejelentése alapján értesült a riasztásról.

A Magyarországra érkezett termék azonosító adatai:

  • Megnevezés: szarvasgombás sajt
  • Márka: Fianco Truffelkaas
  • Tételszám: 5017
  • Kiszerelés: 4,5 kg (daraboltan értékesítve)

A Listeria monocytogenes szennyezés az előállításhoz használt szarvasgomba alapanyagból került a termékbe, ami a kemény sajtokban ugyan általában nem tud szaporodni, a tárolás során azonban életben maradhat.

Az összesen 53 kg mennyiségű terméket darabolva árusították, kizárólag egy hévízi kis üzletben. A még készleten lévő árut a hatóság lefoglalta, az egységben a vásárlók informálására tájékoztatót helyzetek ki.

A Listeria monocytogenesről

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek; a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek; a lágysajtok (feta, brie, camembert, stb.); a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények; a nyers halak, a füstölt lazac; a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek (pl. vetélés, halvaszületés, átfertőződés az újszülöttre). Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Érzékeny csoport a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

További információ a Listeria-ról: http://portal.nebih.gov.hu/hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol


Friss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >