null Listeria fertőzöttség miatt kockázatos egy papkeszi termelő húskészítményeinek fogyasztása

Listeria fertőzöttség miatt kockázatos egy papkeszi termelő húskészítményeinek fogyasztása

2022. március 24, csütörtök

Listeria fertőzöttséget mutatott ki a Nébih laboratóriuma egy papkeszi termelő húskészítményeiben. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a hatóság kéri, hogy azok, akik a termelőtől 2022. március 3. után vásároltak, kizárólag alapos hőkezelést követően vagy ne fogyasszák el a termékeket, élelmiszer-fertőzésre utaló tünet (láz, hányás, hasmenés, fejfájás) esetén pedig mielőbb forduljanak orvoshoz!

Előállító adatai: Sári Gyula (kistermelő), 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
Értékesítés helyszíne:     
-    Veszprém Vásárcsarnok 8200 Veszprém, Jutasi út 2.
-    8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
Probléma jellege: Listeria monocytogenes fertőzöttség

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai a kistermelő által előállított húskészítményekben kimutatták a Listeria monocytogenes fertőzést. Emiatt a hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kistermelőtől 2022. március 3. után vásárolt termékeket, vagy csak alapos hőkezelést követően, vagy – sütést nem igénylő élelmiszerek esetén – egyáltalán ne fogyasszák el! 

Az eset kapcsán a területi hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a telephelyén lévő termékeket kivonta a forgalomból és ártalmatlanításra utalta.

Fontos, hogy azok, akik fogyasztottak a termelő termékeiből, és valamilyen élelmiszer-fertőzésre utaló jelet, tünetet tapasztalnak (láz, hányás, hasmenés, fejfájás), azonnal forduljanak orvoshoz. Főként a várandős nők, valamint az idős és a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetében lehetnek súlyos következményei a megbetegedésnek.

A liszteriózisról részletes információk olvashatók a Nébih honlapján:
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol 

Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >