null Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza
2016. augusztus 10, szerda

Több, mint 3 300 létesítményt és 10 700 terméket ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök a nyári szezonális ellenőrzés első szakaszában – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. A szakemberek öt vállalkozás tevékenységét függesztették fel, mintegy 16 millió forint bírságot szabtak ki és 5,6 tonna, összesen 5 millió forint értékű élelmiszert vontak ki a forgalomból.

    Zsigó Róbert elmondta: 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak meg a szezonális ellenőrzések során, hiányosságokat főként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével kapcsolatban tártak fel.

    Az egész országra kiterjedő komplex ellenőrzés során a Nébih és a kormányhivatalok munkatársai közösen keresik fel egyebek mellett a szezonálisan üzemelő, illetve az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyeken található fagylaltozókat, cukrászdákat, éttermeket és kereskedelmi létesítményeket, de kiemelt figyelmet fordítanak az utcai vendéglátásra is.

    A nyári szezonális ellenőrzésen a szakemberek vizsgálták a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt előkészített húsokat, a sült halakat, és a gyümölcsök közül főként a görögdinnyét. Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására az ellenőrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhai kerámia termékekre is.

    Zsigó Róbert közölte: a 10 721 vizsgált tételnek kevesebb, mint a 3 százalékánál merült fel probléma.

    Kifejtette: a Nébih korszerű laborvizsgálatai révén a szakemberek három fűszerezett, pácolt előkészített húsban mutatták ki a szalmonellát, a sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben derült ki az, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült.

    A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálatánál pedig a vizsgálat alá vont 16-ból, 6 minta ellenőrzése fejeződött be, közülük egynél találtak határérték feletti ólomkioldódást.

    Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő. A 86 gyümölcsből készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak.

   Zsigó Róbert hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatokon megbukott termékeknél minden esetben elkezdődött a hatósági intézkedés.   

    Az államtitkár hozzátette: a nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzés augusztus 31-ig tart; a szezonális ellenőrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Kapcsolódó anyagok:
szezonális ellenőrzés - részletes eredmények
infografika - összefoglaló és az előző évek adatai
infografika - megyei eredményekFriss hírek

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >

Közlemény visszavont „zöld könyvről”
2021. október 20, szerda

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása

Tovább >