null Létfontosságú létesítmények az agrárgazdaságban is

Létfontosságú létesítmények az agrárgazdaságban is

Létfontosságú létesítmények az agrárgazdaságban is
2014. január 13, hétfő

Az lakosság ellátásának és a mindennapi élet zavartalan fenntarthatóságának biztosítása érdekében 2014. január 1-jétől a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban, valamint az elosztó hálózatok esetében is meg kell határozni a létfontosságú létesítmények körét. Bár a kijelölést alapvetően a vállalkozásoknak kell kezdeményezniük, de a gyors és gördülékeny lebonyolítás érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hamarosan felveszi a kapcsolatot a várhatóan érintett ágazati szereplőkkel.

Az 540/2013. (XII. 30.) Kormányrendelet alapján a nemzeti létfontosságú rendszerelemmé történő nyilvánítást – az üzemeltetőn kívül – a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi-, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságai is kezdeményezhetik, a kijelölés és annak visszavonása pedig a NÉBIH hatáskörébe tartozik.

A létfontosságú létesítmények a növényi genetikai erőforrás-megőrzéssel, állati oltóanyag előállítással, élelmiszer-előállítással, valamint élelmiszer-elosztással foglalkozó vállalkozások közül kerülnek ki. Nemzeti létfontosságú rendszerelemnek minősülnek majd például azok a hús-, és baromfihús-készítmény gyártással foglalkozó cégek, melyek napi kapacitása eléri a 150 tonnát, de az olyan génbankok is, melyek növények esetén legalább ezer megőrzött tétellel rendelkeznek.

A kijelölt létesítményeknek 2015. január 1-jétől biztonsági összekötő személyeket is foglalkoztatniuk kell. Az adategyeztetés még folyamatban van, azonban a NÉBIH előzetes becslései alapján csupán egy szűk réteget, kevesebb mint 200 vállalkozást érint a rendelet. Annak érdekében, hogy a kijelölt kör mielőbb tisztázódjon, a NÉBIH február végéig felveszi a kapcsolatot az ágazat érintett szereplőivel.

 

 

Kapcsolódó jogszabályok
2012. évi CLXVI. törvény a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről

2008/114/EK tanácsi irányelv (2008. december 8-i) az európai kritikus infrastruktúrák azonosításáról és kijelöléséről, valamint védelmük javítása szükségességének értékeléséről 

540/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet a létfontosságú agrárgazdasági rendszerelemek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről

 


Friss hírek

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >