null Lakossági tájékoztatás ír eredetű sertéshús és hústermékek ügyében

Lakossági tájékoztatás ír eredetű sertéshús és hústermékek ügyében

2008. december 10, szerda

A lengyel hatóságtól december 9-én érkezett tájékoztatás szerint, ír eredetű sertés hús érkezett Lengyelországon keresztül Magyarországra, egy érdi hűtőházhoz. Az értesítést követően az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság haladéktalanul helyszíni ellenőrzést végzett a megnevezett létesítményben. Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy négy szállítmány dioxin szennyezettségre gyanús termék érkezett, összesen 71.342 kg mennyiségben. Az érintett termékek hazai forgalmazásra nem kerültek, a vállalkozás a teljes mennyiséget Romániába szállította. Az üggyel kapcsolatban a magyar főállatorvos értesítette a román főállatorvost.

Ugyancsak hírt kapott a magyar hatóság a bejelentési kötelezettségnek eleget tévő, felelős hazai élelmiszervállalkozótól, a Kaiser Food Kft.-től, hogy ír eredetű sertésmájat vett át a riasztást megelőző időszakban, két tételt, összesen 42.646 kg mennyiségben. Az egyik szállítmányból 14.582 kg-ot – más eredetű alapanyaggal együtt – felhasznált a cég márkaneve alatti és kereskedelemi láncok részére gyártott, saját márkás májas húskészítmények előállításához.
A fennmaradó mennyiséget a hatóság zárolta. Az ír eredetű alapanyagot is tartalmazó késztermékből összesen 77 tonnát gyártott a hazai üzem, amelyből a cég Pest megyei raktárában fellelhető 20 tonna terméket a hatóság zárolta, a kereskedelmi forgalomba került 57 tonna ügyében a Kaiser Food Kft. értesítette kereskedelmi partnereit, melyben megadta az érintett termékek listáját és elrendelte a gyártói felelősség keretében a termékek forgalomból való kivonását. A Kaiser Food Kft. a szennyezettségre gyanús alapanyagból és az azok felhasználásával előállított késztermékekből laboratóriumi vizsgálat céljára mintát vett, azok eredményének ismeretében dönt a termékek további felhasználásáról, forgalmazásáról vagy ártalmatlanításáról.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >