null Lakossági felmérés az élelmiszerek kettős minőségének észleléséről

Lakossági felmérés az élelmiszerek kettős minőségének észleléséről

Lakossági felmérés az élelmiszerek kettős minőségének észleléséről
2017. július 4, kedd

Az alábbi tanulmányban olvashatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kettős minőség témában végzett felmérés eredményeit.

Előzmények

A Földművelésügyi Minisztérium döntése alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017 első félévében számos termékpárt vizsgált, hogy felmérje, valóban létezik-e az a jelenség, mely szerint a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszertermékeket forgalmaznak a nemzetközi gyártók. E vizsgálat kiegészítéseként lefolytattunk egy felmérést a lakosság körében a fogyasztók személyes tapasztalatainak, véleményének és elvárásainak megismerésére.

Módszertan

Módszertan: Nagy elemszámú (1001 fő) kérdőíves személyes felmérés, amely Magyarország lakosságára nemek, korcsoport és földrajzi régió alapján reprezentatív a KSH 2011-es népszámlálási adatai alapján.

Megkérdezés ideje: 2017. május 7-30.

Eredmények

A NÉBIH felmérése szerint körülbelül minden második ember (a megkérdezettek 49%-a) tapasztalt már különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek minősége között. A válaszadók minden termékkategóriából számos példát kiemeltek, de leginkább édesipari termékek esetében számoltak be jelentős eltérésekről, valamint gyakran említették a tejtermékeket és az üdítőitalokat is.

A különbséget illetően sajnos a magyar fogyasztók tapasztalatai kedvezőtlenek: a minőségi eltérést észlelő vásárlók 97%-a rosszabbnak érezte a Magyarországra behozott termékeket, mint amit a nyugat-európaiak asztalára tesznek a nemzetközi gyártók. Különösen a háztartások „élelmiszerfelelősei” érzik felháborítónak ezt a gyakorlatot, vagyis akik rendszeresen bevásárolnak a család számára – tehát akik a legtöbb információval rendelkeznek az élelmiszeripari termékekről. A fogyasztók túlnyomó többsége, több mint 80%-a elvárja, hogy a nemzetközi élelmiszermárkákat minden országban azonos összetétellel hozzák forgalomba (82% ért egyet vele), s ha nem így történik, akkor ezt kötelező legyen a termékeken világosan jelezni a vásárlók számára (86% ért egyet vele).

Kapcsolódó anyagok:
tanulmány letölthető formában


Friss hírek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 16, szombat

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Tovább >

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >