null Kutatók éjszakája a Nébih-ben

Kutatók éjszakája a Nébih-ben

2022. október 10, hétfő

Idén tizedik alkalommal vett részt az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozaton. Kollégáink most is lelkesen készültek, hogy érdekes és változatos időtöltést kínálhassanak a vendégeknek, korra és előzetes tanulmányokra való tekintet nélkül. A szakadó eső ellenére is sok látogatót vonzottak a programok, és senki nem távozhatott Nébih-es ajándékok nélkül.

A Mester utcai központi épületünkben érzékszervi vizsgálaton vehettek részt az érdeklődők az Analitikai Nemzeti Referencia Laboratórium szervezésében, látásukat, szaglásukat és ízlelésüket egyaránt tesztelhették. Nehéz feladatnak bizonyult a különböző mézfajták beazonosítása és a fűszerek illat alapján történő felismerése. Valamivel könnyebben birkóztak meg a látogatók az egyes élelmiszerek cukortartalmának becslésével és a színek sorrendbe állításával. A legnagyobb sikert azonban kétségkívül az étcsokoládé és a tortabevonó elkülönítése aratta.

Az „Élelmiszerek a mikroszkóp alatt” című bemutatón többen annyira jól érezték magukat, hogy el sem akartak menni. A gyerekek is kíváncsian néztek bele a mikroszkópba, ahol repce-, hárs-, mézontófű- és akácméz pollenjeit láthatták, illetve nagyítóval megnézhették a mérgező, káros és egyéb gyommagvakat.

A Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium genetikailag módosított szervezetekről (GMO-k) szóló előadását vendégeink nagy érdeklődéssel hallgatták idén is, ahogy minden évben, a laboratórium bemutatása közben rengeteg kérdést tettek fel. Itt a szokásosnál nagyobb arányban vettek részt agrár kötődésű vendégek, ezért komoly szakmai kérdéseket is kapott az előadó.

A Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumban az élelmiszerrel érintkező anyagok témakörével ismerkedhettek meg a résztvevők, akik hobbi szinten gyártással foglalkozók, egyetemi tanárok és hallgatók voltak. Az előadás során megtapasztalhatták, hogy mennyire szerteágazó és fejlődő a terület.

A „Kromatográfia játékosan” című előadás során az elválasztástechnika látványosabb oldalát mutatták meg kollégáink a látogatóknak. Egyetemi hallgatóktól a gyerekekig sok célcsoport volt jelen.

A Kaposvári Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumban talán az eddigi legnagyobb érdeklődés idén volt a Kutatók Éjszakája program iránt. A résztvevők rendkívül pozitív visszajelzést adtak, több gyerek és szülő is jelezte, hogy szívesen jön jövőre is. Itt is tartottak érzékszervi bírálatot, vizsgálták a színezékeket és a mikroorganizmusokat, valamint megismerkedhettek a különféle mézekkel és a sugárzó élelmiszerekkel is.

A Kecskeméti Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumban „Barátok vagy ellenségek az élelmiszeriparban?” címmel tartottak programot, ennek keretében mind a radioanalitikai, mind a mikrobiológiai, mind az érzékszervi bemutató elnyerte a vendégek tetszését.

A Miskolci Regionális Élelmiszerlánc Laboratórium munkatársai az „Érdekességek egy laboratóriumban” címet adták a programoknak. Az érzékszervi vizsgálatok közül a színek színintenzitásuk alapján történő összerakása érdekes feladatnak bizonyult (piros, sárga, kék színskála). Illatfelismerési gyakorlatot is tartottak, különböző, háztartásokban előforduló étolajokból. Érdekességképpen, a szőlőmagolaj felismerése tűnt a legnehezebb feladatnak. A Kaméleon nevű kísérletben az oldat színének periodikus változása ejtette ámulatba a gyerekeket, a héliumos lufi pedig osztatlan sikert aratott felnőttek és gyerekek körében egyaránt. Sokan kipróbálták, hogy hogyan változik meg a hangjuk egy kis hélium beszívásával.

Az Analitikai Nemzeti Referencia Laboratórium székesfehérvári telephelyén a PCR-módszer felhasználási lehetőségeiről és a gabonaipari vizsgálatokról hallhattak a látogatók, emellett érzékszervi vizsgálaton is részt vehettek. Itt is számos szakmai érdeklődőt vonzott a program.

A Központi Vetőmagvizsgálati Laboratórium diavetítéses előadásai folyamatosan elérhetők a Kutatók Éjszakája honlapján „Csírázóképesség-vizsgálat”, „Magkórtan vizsgálatok” és „GMO szűrővizsgálat” címmel.


 


Az eseményen készült képek


Friss hírek

2024. május 29, szerda

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Tovább >

2024. május 22, szerda

Megtartotta első hibrid konferenciáját a CCMAS

2024. május 13-18. között ismét Budapesten rendezte meg szakmai ülését a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A 43. találkozón, mely egyúttal az első hibrid ülés volt, több munkacsomagot is elfogadtak a szakemberek, miközben újabb területek kerültek a testület látókörébe. A magyar vezetésű szakbizottság élén 2018 óta dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumának (ÉLI) igazgatója áll.

Tovább >