null Közlemény - Hazánkban is megjelent a karantén listán szereplő nyugati dióburok-fúrólégy

Közlemény - Hazánkban is megjelent a karantén listán szereplő nyugati dióburok-fúrólégy

2012. augusztus 6, hétfő

2012 nyarán Magyarországon is igazolták az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) jelenlétét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szeretné felhívni a figyelmet, hogy a karantén listán szereplő károsító terjedésének megakadályozása közös feladatunk.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) az USA és Mexikó területéről származik, a ’80-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Tápnövénye a dió (Juglans spp), melynek termésburkában károsít és erős fertőzésnél akár 50%-os kártételt okozhat a dióültetvényeinkben. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széleskörű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását.

Magyarországi megjelenésének gyanújáról 2011-ben számoltak be Kőszeg körzetében. A térségben a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága (NTAI) fokozott növény egészségügyi felderítést rendelt el, melynek eredményeként 2012 nyarán hatóságilag igazolta a károsító jelenlétét.

A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik. Tápnövényének széleskörű előfordulása (házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken) elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba.

A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek. Ezért a NÉBIH NTAI által kiadott szükséghelyzeti eseti engedélye lehetővé teszi a kémiai védekezést is.

A nyugati dióburok-fúrólégy felszámolására nincs lehetőség, feladatunk terjedésének visszaszorítása, ehhez azonban a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges! A NÉBIH felhívja mindenki figyelmét, ha gyanúja van a károsító jelenlétére, vagy, ha úgy véli, hogy a kifejlett egyedet látja, azonnal értesítse az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot és tegye meg a NÉBIH honlapján javasolt védekezési intézkedéseket.

A károsító jellemzőiről, a lehetséges védekezési módokról a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak:

Tájékoztató a karantén listán szereplő nyugati dióburok-fúrólégyről

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj – és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >