null Korlátozza egyes sertéstermékek bevitelét az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága

Korlátozza egyes sertéstermékek bevitelét az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága

2022. szeptember 2, péntek

Az Európa-szerte zajló afrikai sertéspestis (ASP) kitörések miatt az Egyesült Királyság központi állategészségügyi hatósága úgy döntött, hogy 2022. szeptember 1-jétől további értesítésig korlátozza egyes sertéstermékek behozatalát Nagy-Britanniába az Európai Unióból. A rendelkezés célja, hogy megvédjék a brit sertésállományt a nagy gazdasági kárral járó afrikai sertéspestis behurcolásától.

Az intézkedés nem befolyásolja a sertéshústermékek törvényes, kereskedelmi célú forgalmát, emellett nincs hatással a személyes felhasználás céljából magánpoggyászban szállított, kis mennyiségű hús vagy hústermék behozatalára sem.
 
A brit állategészségügyi hatóság értesítése alapján továbbra is a korábbi állategészségügyi feltételeknek megfelelően exportálhatók Nagy-Britanniába a következő sertéstermékek:
- emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek (POAO), amelyeket a kereskedelemben megfelelő egészségügyi jelöléssel vagy azonosító jellel láttak el; 
- állati eredetű melléktermékek (nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek, ABP), amelyeken szerepel a címkézésért felelős takarmányipari vállalkozó neve és címe vagy a terméket leíró és az állati melléktermék kategóriáját feltüntető címke
- a személyes használat céljából az Egyesült Királyságba szállított sertéstermékek, melyek együttes tömege nem haladja meg a 2 kg-ot.

A hatóság a korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálja, szükség szerint átértékeli.

Részletes információ az intézkedésről angol nyelven: 
www.gov.uk/guidance/imports-and-exports-of-animals-and-animal-products-topical-issues

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >