null Konzultációs felhívás a tápanyagok feltüntetéséről az elülső címkén

Konzultációs felhívás a tápanyagok feltüntetéséről az elülső címkén

Konzultációs felhívás a tápanyagok feltüntetéséről az elülső címkén
2021. december 7, kedd

A csomagolás elülső oldalán alkalmazott tápérték jelölésről szóló konzultációról tett közzé felhívást az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az ajánlás tartalmazni fogja az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag összetételre és egészségre vonatkozó állítások korlátozó feltételeit.

2022 végére az Európai Bizottság új törvényi szabályozást tervez bevezetni. A tervezet ajánlást fogalmaz meg a döntéshozók felé a tápanyag és nem-tápanyag összetevők tápanyag profil modellben történő szerepeltetéséről, amelyek túlzott, vagy nem megfelelő bevitele kapcsolatban áll hosszútávú betegségekkel.

Az alábbiak számításba vételét javasolják a táplálkozási profil modellek kidolgozásakor:
•    csökkentett energiatartalom közegészségügyi jelentősége, mivel magas a túlsúlyosok és elhízottak száma az Unióban
•    a telített zsírok, a nátrium és a hozzáadott/szabad cukrok bevitele az Unió nagy részében meghaladja az étrendi ajánlásokat, ezek túlzott bevitele káros egészségi hatásokkal jár
•    az élelmi rostok és a kálium bevitele nem megfelelő mennyiségű az európai felnőtt populációkban, amely káros egészségi hatásokkal jár

A konzultáció 2022. január 9-ig tart, a végleges véleményt jövő év elején publikálja az EFSA. További részletek és a konzultációban való részvétellel kapcsolatos információk az alábbi linkeken érhetők el:

•    Public consultation: draft Scientific Opinion advising on the development of harmonised mandatory front-of-pack nutrition labelling and the setting of nutrient profiles for restricting nutrition and health claims on foods
•    FAQs on EFSA’s scientific advice to inform harmonised front-of-pack labelling and restriction of claims on foods
 


Friss hírek

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés
2022. július 7, csütörtök

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

Ismét szalmonella-fertőzés ütötte fel a fejét egy belgiumi csokoládégyárban. A Berry Callebaut üzemben vállalati önellenőrzés során derült fény a kórokozó jelenlétére, amelyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül értesült. A belga előállító a szennyezett termékeket kivonta a forgalomból. Az ügy alapos kivizsgálása érdekében folyamatosan zajlanak a hatósági vizsgálatok, melyben a magyar érintettség miatt a Nébih is részt vesz.

Tovább >

250 ezer forintért „vásárolt” pár darab tiszai pontyot az ÁHSZ
2022. július 6, szerda

250 ezer forintért „vásárolt” pár darab tiszai pontyot az ÁHSZ

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége megkeresését követően végzett próbavásárlást a Nébih Állami Halőri Szolgálata egy tiszaburai horgásznál. A személyes kapcsolatfelvételt követően a megvásárlásra kínált halakat az ÁHSZ munkatársai a kiskörei hallépcső közelében, vízben kikötött állapotban találták, majd sikeres alkut követően meg is vásárolták. Meglepetésére a jogszabálysértő halárusnak a 250 ezer forintos vételár helyett tetemes bírság „ütheti a markát”.

Tovább >