null Kivonják a forgalomból az augusztus előtt gyártott belga bio babakekszet

Kivonják a forgalomból az augusztus előtt gyártott belga bio babakekszet

Kivonják a forgalomból az augusztus előtt gyártott  belga bio babakekszet
2017. október 2., hétfő

A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksszel kapcsolatban korábban kiadott RASFF riasztást  követően a belga gyártó technológiát váltott, így az augusztus után gyártott termékek már biztonságosak. A korábban készült termékekben viszont változatlanul magas lehet az akrilamid érték. Ezt bizonyítja, hogy egy mintában az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF rendszeren keresztül értesült a bejelentésről. 

A Magyarországra szállított termék azonosító adatai:

·         A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól

·         Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium

·         Tételszám: 164001

·         Kiszerelés: 150 g

·         Minőségmegőrzési idő: 03.10.2017.

·         RASFF referenciaszám: 2017.1501

A magas akrilamidszint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó – a terméknek a polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében – már értesítette a felmerült kifogásról.

A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják a gyermekeknek és ne fogyasszák el!

Az akrilamidról

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor, a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) akrilamid képződhet. E reakciók egyidejűleg az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását eredményezik.

Az akrilamid kis mennyiségben számos élelmiszerben - például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé - előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján.


Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >